IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
10:08 | 17 октомври 2019
Обновен: 02:47 | 24 април 2024

„Езерото на скелетите“ в Хималаите стана още по-мистериозно след ДНК-анализ

Учените развиват различни хипотези, като най-честата е, че катаклизъм е довел до това да измрат стотици

По материала работи: Слав Велев
„Езерото на скелетите“  в  Хималаите стана още по-мистериозно след ДНК-анализ

В Хималаите на височина от над 2000 метра се намира неголямото езеро Роопкунд. На външен вид е съвсем обикновено място, но привлича туристи и учени от целия свят. Причината - на дъното му са намерени стотици човешки скелети, от там получава и името си  - "Езерото на скелетите".

 

Досега произходът на човешките останки е неизвестен. Учените градят различни хипотези, като най-честата е, че катаклизъм е довел до това да измрат стотици, които са останали накрая погребани под водата.

 

За да разберат от какво са загинали тези хора, генетици са направили мащабен ДНК-анализ на останките на 38 души. Резултатите били поразителни и задълбочили мистерията още повече.  Оказало се, че на дъното на езерото били погребани скелети, принадлежащи към различни групи хора, пребивавали там в различен времеви период. През 2009 г. генетик от Индия направил ДНК-анализ на 72 скелета, извадени от дъното на езерото. Неговите предположения се потвърдили - много от останките имали ДНК, съответстващо на произход от Индия. Но други пък били с ДНК, отговарящо на жители на Европа.

 

Разбира се, подобен резултат изисквал по-задълбочено изследване. Учените генерирали геном на ДНК за 38 души. След това сравнили резултата с генома на съвременни и древни хора от целия свят. Анализът показал три групи: 23-ма души били с ДНК на индийци и не били свързани генетически, тоест, между тях нямало роднини. 14 били с ДНК на жители на Гърция и Крит. 1 имал азиатски произход.

 

Това, което най-много изненадало генетиците, бил фактът, че тези хора от различните групи не са умрели по едно и също време. Повечето от останките датирали от X век на нашата ера, но имало и кости от XIX в. Причината за смъртта на тези хора засега не е установена.

 

 

Източник: blitz.bg

Коментари

Новини Варна