IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
09:55 | 21 октомври 2019
Обновен: 19:39 | 24 март 2024

Опасни продукти дебнат от кухненските шкафове

Кухните са натъпкани с негодни за употреба продукти, сочи ново британско проучване

По материала работи: Слав Велев
Опасни продукти дебнат от кухненските шкафове

Кухненското шкафче обикновено е натъпкано с 57 продукта, 13 от които е много вероятно да са с изтекъл срок на годност, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания. Допитването е направено по поръчка на компанията за витамини и добавки "Хелтспан".

 

Оказва се, че най-често залежаващите в шкафовете продукти са подправките, консервираните храни и дресингите. Проучването разкрива още, че освен кухненските шкафчета хладилниците и фризерите също са натъпкани с негодни за употреба замразени продукти.

 

"Когато купуваме храна, е важно тя да е прясна, за да се запазят ценните й съставки. За да се минимизира изхвърлянето на хранителни продукти, хората трябва да планират добре покупките и готвенето, както и да се откажат от практиката да се пазарува "за всеки случай", казва Робърт Хобсън от компанията, поръчала проучването. Допитването разкрива, че според британците рискът да се използват продукти с изтекъл срок на годност до известна степен е оправдан. Най-често те рискуват с подправки, консервирани храни и не съвсем пресни плодове и зеленчуци. Данните сочат, че един на всеки петима души е готов да консумира дори яйца с изтекъл срок на годност, но само ако са изминали три дни от посочената върху опаковката дата. Един на всеки десет участници в анкетата казва, че е склонен да използва месо за готвене, дори срокът му да е изтекъл преди четири до шест дни. Един на всеки шест е склонен да рискува с "просрочена" майонеза, а един на всеки седем не се притеснява да консумира готово ястие и след препоръчителния срок.

 

Проучването показва още, че откриването на изгнили зеленчуци в задната част на шкафа е обичайно явление за едно на всеки пет домакинства, тъй като щателното му почистване се случва веднъж на около пет месеца. Данните сочат също, че един на всеки десет души никога не чисти шкафчетата с лекарства, а над 20 процента от анкетираните са проверявали съдържанието им само веднъж за последните пет години. Близо една четвърт от британците признават, че са склонни да пият витамини и добавки с изтекъл срок на годност, като мнозина не крият, че дори не проверяват посочените на опаковката дати.

 

Източник: life.dir.bg

 

Коментари

Новини Варна