Необходими продукти:
300 г боб
12 бр. сухи чушки
1 с.л. сух джоджен
1 с.л. червен пипер
1/2 ч.л. пушен червен пипер
щипка млян черен пипер
1/2 ч.ч. олио
1 глава лук
1 с.л. лютеница
1 с.л. чубрица
1/2 с.л. сол
2 с.л. брашно
Начин на приготвяне:
Почистете боба, ако има нужда. Измийте го под течаща вода. Накиснете във вода - нека течността го покрива. Оставете го накиснат за през нощта (може и без накисване, но ще варите по-дълго). Отцедете го и сложете на котлона. Когато заври, излейте водата, като използвате гевгир. Процедурата се повтаря 3 пъти. Напълнете тенджерата отново със студена вода и оставете да ври, докато бобът омекне (ако искате да се свари по-бързо, сложете в тенджерата една супена лъжица).
Накиснете сухите чушки за десетина минути в топла вода. Това ще им позволи да омекнат и да се отпуснат. Така по-лесно ще ги напълните.
Задушете лука в малко мазнина, докато стане мек и прозрачен. Добавете лютеницата и подправките и разбъркайте. Сложете и отцедения и сварен боб. Отцедете чушките от водата и ги напълнете с боба. Отгоре на всяка поръсете с малко брашно, за да не изтича плънката. Подредете ги в тавичка, намазана с олио. Поръсете ги с олио отгоре и сипете половин ч. ч. вода. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Да ви е сладко!
Черно море
Коментари