IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Живот
10:36 | 24 декември 2019
Обновен: 16:59 | 23 април 2024

Рецепта на деня: Пълнени сухи чушки с боб по шопски

За празничната трапеза от тефтерчето на баба

По материала работи: manager
Рецепта на деня: Пълнени сухи чушки с боб по шопски

Необходими продукти:

 

300 г боб

12 бр. сухи чушки

1 с.л. сух джоджен

1 с.л. червен пипер

1/2 ч.л. пушен червен пипер

щипка млян черен пипер

1/2 ч.ч. олио

1 глава лук

1 с.л. лютеница

1 с.л. чубрица

1/2 с.л. сол

2 с.л. брашно

 

Начин на приготвяне:

 

Почистете боба, ако има нужда. Измийте го под течаща вода. Накиснете във вода - нека течността го покрива. Оставете го накиснат за през нощта (може и без накисване, но ще варите по-дълго). Отцедете го и сложете на котлона. Когато заври, излейте водата, като използвате гевгир. Процедурата се повтаря 3 пъти. Напълнете тенджерата отново със студена вода и оставете да ври, докато бобът омекне (ако искате да се свари по-бързо, сложете в тенджерата една супена лъжица). 

Накиснете сухите чушки за десетина минути в топла вода. Това ще им позволи да омекнат и да се отпуснат. Така по-лесно ще ги напълните. 

Задушете лука в малко мазнина, докато стане мек и прозрачен. Добавете лютеницата и подправките и разбъркайте. Сложете и отцедения и сварен боб. Отцедете чушките от водата и ги напълнете с боба. Отгоре на всяка поръсете с малко брашно, за да не изтича плънката. Подредете ги в тавичка, намазана с олио. Поръсете ги с олио отгоре и сипете половин ч. ч. вода. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. 

 

 

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

За Бъдни вечер: Лесна и много вкусна баклава

Коментари

Новини Варна