IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Живот
10:01 | 24 декември 2019
Обновен: 07:44 | 30 април 2024

За Бъдни вечер: Лесна и много вкусна баклава

Да ви е светъл празника!

По материала работи: manager
За Бъдни вечер: Лесна и много вкусна баклава

Тази баклава се приготвя изключително бързо и лесно, а на вкус е като оригиналната. Подходяща рецепта и за начинаещи домакини.

 

Необходими продукти:

 

кори за баклава - 1 пакет 400 г , най добре да са "Гюзел", защото са много тънки

орехи - 2 ч.ч. смлени

масло - 200 г


За шербет-сиропа


вода - 3 и 1/2 ч.ч.

захар - 3 ч.ч.

сок от лимон - 2 с.л.

лимонова есенция

 

Начин на приготвяне:


Разтапяме маслото, но не да започне да се пържи, смиламе орехите и взимаме една тава да я намажем с хубаво с масло, после слагаме първия блат кора и я мажем с масло, после слагаме втория блат и пак я мажем с масло и поръсваме една шепа орехи. После пак блат и масло, после пак блат, масло и орехи и така завършваме до края. Тоест орехи поставяме през един блат, но масло на всеки блат - това е много важно, за да стане хрупкава.

 

Като сложим последния блат, режем на ромбчета или на квадратчета, по избор. Най-отгоре пак мажем с масло, само че след като сме нарязали.

 

 

 

Слагаме тавата на предварително загрята фурна на 170 градуса, докато се зачерви хубаво отгоре - за 40 около минути. После оставяме да изстине хубаво и започваме със сиропа.

 

В тенджера слагаме захарта и водата да заврят, като бъркаме непрекъснато. След като захарта се разтопи и започне да кипи, слагаме лимоновия сок и чакаме да стане малко гъст сироп - около 15 минути се получава желаната гъстота.


Не много горещ, но топъл сироп заливаме върху изпечената баклава и не покриваме с нищо. След около 2 часа е готова за консумация.

 

Да ви е сладко!

 

Черно море

 

Рецепта на деня: Пълнени сухи чушки с боб по шопски

7 постни рецепти за Бъдни вечер

7 постни рецепти за Бъдни вечер

 

Коментари

Новини Варна