Тази баклава се приготвя изключително бързо и лесно, а на вкус е като оригиналната. Подходяща рецепта и за начинаещи домакини.
Необходими продукти:
кори за баклава - 1 пакет 400 г , най добре да са "Гюзел", защото са много тънки
орехи - 2 ч.ч. смлени
масло - 200 г
За шербет-сиропа
вода - 3 и 1/2 ч.ч.
захар - 3 ч.ч.
сок от лимон - 2 с.л.
лимонова есенция
Начин на приготвяне:
Разтапяме маслото, но не да започне да се пържи, смиламе орехите и взимаме една тава да я намажем с хубаво с масло, после слагаме първия блат кора и я мажем с масло, после слагаме втория блат и пак я мажем с масло и поръсваме една шепа орехи. После пак блат и масло, после пак блат, масло и орехи и така завършваме до края. Тоест орехи поставяме през един блат, но масло на всеки блат - това е много важно, за да стане хрупкава.
Като сложим последния блат, режем на ромбчета или на квадратчета, по избор. Най-отгоре пак мажем с масло, само че след като сме нарязали.
Слагаме тавата на предварително загрята фурна на 170 градуса, докато се зачерви хубаво отгоре - за 40 около минути. После оставяме да изстине хубаво и започваме със сиропа.
В тенджера слагаме захарта и водата да заврят, като бъркаме непрекъснато. След като захарта се разтопи и започне да кипи, слагаме лимоновия сок и чакаме да стане малко гъст сироп - около 15 минути се получава желаната гъстота.
Не много горещ, но топъл сироп заливаме върху изпечената баклава и не покриваме с нищо. След около 2 часа е готова за консумация.
Да ви е сладко!
Черно море
Рецепта на деня: Пълнени сухи чушки с боб по шопски
7 постни рецепти за Бъдни вечер
7 постни рецепти за Бъдни вечер
Коментари