IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Живот
19:51 | 24 януари 2020
Обновен: 21:03 | 26 април 2024

Край на проблемите с миризливите крака и обувки

Това е е изключително неприятно усещане, което може да бъде избегнато с помощта на народната медицина

По материала работи: manager
Край на проблемите с миризливите крака и обувки

Причината за миризливи крака може да бъде свързана с липсата на хигиена, физиологична – болести и некачествена кожа на обувките.


Миризливите крака, или т.н. бромхидроза, се причинява от бактерия, която се развива, когато краката ни са горещи и влажни. Потта създава отлична среда, в която бактериите да се умножават. Стъпалата на краката са съставени от неизброимо количество жлези, които секретират пот, състояща се от вода, натрий, хлорид, мазнини и киселини.

 

Развитието на бактерии и продукцията на изброените вещества генерират неприятната миризма, от която започват мъките на много хора.


След като имате такъв проблем трябва да бъдете на ясно, че е задължително да обръщате повече внимание на личната хигиена особено на краката. При неприятна миризма на краката е добре  те да се мият по-често. Разбира се да не се и прекалява. Когато видите, че кожата на краката ви е по-суха и напукана, това е доказателство, че трябва да намалите броя на измиванията им.

 

При болести и физиология е важна не само хигиената, но и правилното лечение.


Каквато и да е вашата причина за миризливи крака, можете да премахнете миризмата с помощта на лесна отвара с листа от дафинов лист.

 

Необходими са ви 30 броя сухи дафинови листа. Слагате в съд и ги заливате с 1/2 литър вряща вода. Захлупвате съда и оставяте листата да киснат 3 часа. После прецеждате и наливате в леген. Доливате отварата с 2 литра гореща вода. Топите краката и държите поне 20 минути. Може и повече. След това само ги подсушавате с кърпа, без да ги миете с вода и обувате чорапите. Възможно е още след първата процедура да премахнете неприятната миризма, но може да ви се наложи няколкократно повторение.

 

Черен чай


Кипнете вода с поставени вътре 5 пакетчета черен чай. Нека чаят поври 15 минути. След като водата стане хладка, потопете краката си в нея. След това подсушете стъпалата си добре и ги напудрете с пудра за крака.

 

Ябълковият оцет е пръв помощник при миризливи крака


Смесете около 500 мл оцет с 200 мл топла вода. Потопете краката си за около 10 минути. Добре е да оставите краката си да изсъхнат сами. След това може да ги измиете със сапун, за да премахнете миризмата на оцета. Оцетът е страхотен помощник при миризливите крака, тъй като създава кисела среда, а тя е неблагоприятна за развитието на бактерии. Може да използвате и друг вид оцет, но специалистите препоръчват ябълковия.

 

Сода бикарбонат


Сложете малко сода бикарбонат в кофа вода и потопете краката си в нея за 10 минути. Содата ще повиши киселинните свойства на краката ви и по този начин ще намали миризмата от краката ви. Содата бикарбонат създава враждебна среда за развитието на бактериите, които предизвикват лошия мирис.

 

Обувките са изключително важни за всички хора особено за тези, които имат този проблем.

 

Приоритет при избора на обувки трябва да бъдат материалите, от които са направени. Старайте се да избирате такива обувки, които са от естествени материали. Те няма да спарват краката ви, да ги изпотяват и следователно няма да се появява тази неприятна миризма. 

 

И ако все пак обувките ви бързо се вмирисват кислородната вода върши чудеса.

 

Нанесете я върху памучен тампон и изтъркайте внимателно вътрешната част на обувките си. Повторете процедурата 2-3 пъти в рамките на няколко дни. При липса на кислородна вода, може да пробвате и с водка или високопроцентов етилов спирт.

Коментари

Новини Варна