IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Живот
13:52 | 27 януари 2020
Обновен: 06:44 | 26 март 2024

Супите и течните храни – оръжие срещу грипа

Спокойствие и здрав сън са в основата на самозащитата

По материала работи: Слав Велев
Супите и течните храни – оръжие срещу грипа

В сезона на грипа да видим човек с маска на лицето в обществения транспорт или по улиците е нещо нормално. Как обаче трябва да се предпазим от грипа, без да следваме стриктните инструкции за това в интернет? Задължително е да не се самолекуваме, а при първите по-сериозни симптоми да потърсим лекар. С особена сила това важи при случаите с малки деца и възрастни хора. Вероятността човек да прекара грип и то не еднократно през живота си е много по-голяма, отколкото предполагаме. Поради това не е достатъчно само да разпознаваме симптомите на болестта, но и да знаем как да се предпазим и лекуваме от нея.

 

Ако не сме сигурни какво точно ни има, най-добре е да обърнем внимание на симптомите, които болестта причинява. Настинката започва постепенно, като в повечето случаи  се чувстваме неразположени, изпитваме болки при преглъщане, носът ни тече, кихаме,  имаме главоболие, както и загуба на апетит. Обикновено настинката не е съпроводена от висока температура, въпреки че практиката показва, че при децата появата на висока температура е често срещан симптом при този вид вирусна инфекция. Грипът от своя страна се проявява сезонно, затова вероятността да се разболеем от него е по-голяма през късно есенно-зимния период. За разлика от настинката, грипът започва изведнъж, съпроводен със силни болки в мускулите и ставите, втрисане, висока температура, суха кашлица, болки в очните ябълки и главоболие. Когато грипът не е съпроводен с друго заболяване, той обикновено преминава без усложнения и не е опасен. Някои хора прибягват превантивно до ваксина. Според специалистите ваксинацията срещу грип дава сигурност, че човек няма да умре от грип.

 

Според тях ваксиниралите се също могат да прекарат болестта, но ще е много по-леко. Най-важното е обаче да действаме превантивно. На първо място да се погрижим за имунитета си. Здравата имунна система е най-добрият закрилник от простудни и грипни заболявания. Може да подсилите съпротивителните си сили чрез няколко прости тактики. Много е важно да намалим стреса и да увеличим съпротивителните си сили. Изследванията показват, че стресът затруднява способността ни да се съпротивляваме на настинката и грипа. Правете малки почивки за медитация през деня – просто затворете очите си и се съсредоточете върху дишането и издишането за няколко минути. Здравият сън би трябвало да ни предпазва от стрес и болести. Спазвайте режим на лягане. Осем часа на нощ са достатъчни, за да може тялото ви да се възстанови и да подсилите вашата имунна система. При децата и възрастните хора, разбира се, са необходими няколко часа повече. За да сме здрави, трябва и да се храним балансирано. Препоръчително е и правенето на упражнения - леки, но системно. Опитвайте се да правите

 

Хапвайте повече плодове и зеленчуци, за да дадете на тялото си необходимите му хранителни вещества. Специалистите обясняват, че когато държим микробите и вирусите далеч по време на грипния сезон, намаляваме риска от заболяване. Затова е задължително да мием ръцете си редовно. Обяснявайте на децата си защо е важно да мият техните. Мийте ръцете си всеки път преди хранене, след като сте били в тоалетната, или когато кашляте, кихате или издухвате носа си. Здравословно е ръцете да се мият по около 20 секунди. На работното място е добре да почистваме бюрото си редовно. Работното място е находище на бактерии и микроби. Редовното почистване на бюрото ни, клавиатурата, мишката и телефона може да се окаже доста полезна превантивна мярка. Редовното пиене на чай също е удачна стъпка в тази посока. Билките, съдържащи се в топлите отвари, ще ни помогнат да подсилим имунитета и доброто си настроение. Да сте хидратирани е едно от най-важните неща, когато човек страда от вирусно заболяване. Наличието на достатъчно течности в организма помага на тялото да се справи по-добре с инфекцията.

 

Супите и течните храни също са силно оръжие в тази борба

Въпреки всичките ви усилия е трудно да опазите цялото си семейство през грипния сезон, без никой да се разболее. Бъдете подготвени и още при първите симптоми на настинка и грип се консултирайте с лекар. Трябва да имате под ръка термометър. Купете достатъчно носни кърпи. Въоръжете се с рецепти и продукти за пилешки, зеленчукови или доматени супи. И ако здравният специалист, който ви е прегледал, препоръчва лекарства, купете ги и ги пийте. Важно е да се знае обаче, че антибиотиците няма да ви помогнат ако сте се заразили с вируса на грипа. Само ще отслабят имунитета ви. Тези медикаменти се взимат само и единствено, ако вирусът е създал условия за бактериална инфекция. Много е важно и да не се вманиачаваме в усилията си да не се разболеем. Със своите опити много хора прекаляват с пиенето на витамини. Те не са никак безобидни, ако се приемат в твърде големи количества. Това няма да помогне за бързо оздравяване, дори напротив. Все пак във всичко най-добре е да сме балансирани. 

kmeta.bg

 

Обявяват от утре грипна ваканция във Варна

Коментари

Новини Варна