IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Живот
16:00 | 28 февруари 2020
Обновен: 12:17 | 24 март 2024

Учени: Пийте вода

Газираните напитки носят риск за нарушение в липидния метаболизъм

По материала работи: Пламен Янков
Учени: Пийте вода

Честата употребата на газирани напитки сред възрастните увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм, показва проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация.


Учени от университета Тъфтс откриха, че хората, които консумират газирана вода всеки ден, имат 98 процента по-висок риск от развитие на една от възможностите за дислипидемия – понижаване на нивата на липопротеин с висока плътност или "добър холестерол" от тези, които пият газирани напитки много по-рядко. Също така е по-вероятно те да се окажат с висок общ холестерол след години.


Учените са стигнали до това заключение, наблюдавайки участници в експеримента на средна възраст в продължение на дванадесет години, предаде БГНЕС.


"Резултатите показаха, че честата консумация на подсладени или газирани напитки – сода, лимонада или плодов сок – с възрастта може да допринесе за появата на нарушения в липидния метаболизъм. Въз основа на това има смисъл да спрем консумацията им, за да поддържаме здравословен холестерол в кръвта си", отбелязва един от авторите на изследването Никола Маккеоне.


Диетолозите препоръчват да утоляваме жаждата си с обикновена вода и да консумираме пресни плодове вместо плодови сокове


Четете още: Колко крачки дневно трябва да правим, за да сме във форма?

Коментари

Новини Варна