Д-р Димитров се скри след рождения ден на дъщеря си
Сред колегите му вече се усеща раздвоение в подкрепата за него
Публикувана: 8 Mar 2018 | 9:11

Д-р Иван Димитров е напуснал пловдивското село Крумово, където отиде след освобождаването му от ареста. Там живеят родителите на жена му Жулиета. Заедно с тях във вторник вечерта той отпразнува рождения ден на едната си дъщеря, дори я зарадвал с подарък.

 

Майката на Жулиета - Йорданка Тонева се кълне, че рентгенологът и съпругата му вече не са в къщата в Крумово. Приютили се били при приятели в Пловдив, но дали е така? Децата им обаче продължават да са в селото.

 

Жената заяви пред "24 часа", че не вярва на изнесените от прокуратурата данни за инцидента, при който бе застрелян Жоро Плъха.

 

"Иван е толкова добър. Няма значение дали крадецът е влязъл в гаража, или в дома му. Намирал се е в имота му. За какво е отишъл посред нощ? Естествено, да краде", коментира тя.

 

Категорична е, че трябва да има промяна в закона: "Става така, че честните и добрите влизат в затворите, а лошите са на свобода".

 

Димитров се почувствал зле и поискал да бъде прегледан от лекар в домашни условия. От ръководството на УМБАЛ "Пловдив", където рентгенологът работи, обясниха, че не се е появявал в болницата.

 

Сред персонала вече се усеща раздвоение в подкрепата за него. В първите дни всички декларираха, че са зад арестувания медик. И много от тях се включиха в големия митинг пред Второ РПУ и прокуратурата. Ден по-късно те не се появиха на насрочения протест, който събра 100-тина. Дойде единствено д-р Георги Кръстев, шеф на местния лекарски съюз.

 

"Протестите намаляват, защото хората чуха истината", коментират в УМБАЛ "Пловдив". Те са, меко казано, озадачени от драстичното разминаване в първоначалните обяснения на съпругата на д-р Димитров и изнесеното от прокуратурата.

 

Ден по-рано пред всички медии Жулиета Димитрова със сълзи на очи твърдеше, че ако мъжът ѝ не е бил вкъщи, е можело тя и децата ѝ да бъдат убити в жилището.

 

"Адвокатът не я ли посъветва, като говори, все пак да се придържа максимално към истината? Не можеше ли Димитров като мъж да отиде в полицията и да каже:"“Хора, аз стрелях по крадец, защото ми писна да ме обират! А не да вика приятели и заедно да заличават следи", коментират помежду си лекари и сестри.

 

След излизането си от ареста д-р Димитров заяви, че 6 пъти е бил обиран. Според прокуратурата последният му заявителски материал за кражба в неговия гараж е през 2003 г.

 

Разследващи обаче разкриха, че през 1996 г. срещу доктора се е водило досъдебно производство за хулиганство. Той е участвал в инцидент с още четирима души. В крайна сметка делото е било прекратено по давност.

 

За буйния нрав на д-р Димитров започват сега да говорят и неговите колеги. Те не отричат, че има репутацията на добър специалист, но от време на време си изпускал нервите и си позволявал да ругае.

 

Разказват, че Димитров поддържа форма с бокс и фитнес. И е познат в спортните среди в Пловдив. Неслучайно сред протестиращите в негова подкрепа на първа линия бе Митко Добрев-Мутата, шампион по бокс, а в момента треньор. Той каза, че е дългогодишен приятел с лекаря и кръстник на едно от децата му. В негова защита се обяви и бившият борец от силовата групировка "777" Николай Чилингиров-Чилингира.

 

ОБВИНЕНИЕТО

 

Прокурор Галина Андреева за показанията на доктора

 

... Наблюдавал какво ще стане. После си е взел пистолета, заредил го е и е слязъл в двора, където е гаражът. На камера, монтирана на близък обект, се вижда как държи пистолет в ръка след инцидента...

 

... Бил е прав, а не повален на земята и оттам е стрелял. Това се доказва и от наклона на входно-изходната рана на Джевизов. Стреляно е от близко разстояние от горе на долу - лекарят е висок близо 2 метра, а нападателят му е около 1,65.

 

... Има подуване на лакътя, защото е паднал при стълкновението помежду им на вратата на гаража. За това, от какво е получена порезната рана на крака, дава три различни версии. Едната е, че крадецът го е замерял с тръба, втората - с табела, а третата е за нож. След излизане от следствения арест обвиняемият заяви пред медиите, че имал две рани на крака. Чудно ми е как с едно хвърляне на ножа могат да се получат.

 

Защо не се е обадил на 112?

 

... Защото го бил изгонил вече от имота си. Това обаче не обяснява защо се обажда на свой приятел и двамата започват да ринат сняг от двора, за да изчистят кръвта. Събират и гилзи, а после ходят два часа из квартала, за да търсят крадеца. Не са го намерили, тъй като са обикаляли по централни улици, а не по тази, където Джевизов се е скрил.

 

... По снега в двора на имота е имало кръв от Джевизов. Тя е била изрината заедно със снега и нахвърляна в саксия.

 

... До момента не е установено къде е оръжието. Първоначално обвиняемият го е изнесъл от къщата и го е скрил. Сутринта, след като става ясно, че е намерен трупът, се обажда на втори човек. Той го е взел и го е укрил на друго място. Не коментираме кой е този мъж, за да не повлияе на следствието.

 

... Единият, който му е помагал за заличаване на следите, в момента е свидетел по делото. За другия на този етап не коментираме. Ако се съберат доказателства, може да се отделят материали за лично укривателство, за подпомагане на някого да избегне наказателна отговорност.

 

ЗАЩИТАТА

 

Георги Кутрянски, адвокат на д-р Димитров

 

... Нещата се развиват в наша полза. Първоначално никой не твърдеше, че има отбрана. Делото се водеше за убийство. При такова обвинение се предвижда наказание от 10 до 20 г. лишаване от свобода.

 

Впоследствие от доказателствата стана ясно, че д-р Иван Димитров е бил нападнат. Прокуратурата и съдът ще решат дали е налице неизбежна отбрана, или превишаване на границите ѝ.

 

... На обясненията на д-р Иван Димитров, дадени след повдигане на първоначалното обвинение за убийство, присъствахме само аз, мой колега, с когото заедно осъществяваме защитата, и разследващите.

 

Прокуратурата правилно казва, че е направил пълни самопризнания, но в тях никъде той не сочи, че 30 минути е наблюдавал подготовката за извършване на кражбата. Чудно ми е откъде това се приема за факт. Няма как други свидетели да го кажат.

 

... Той забелязва, че в ателието до гаража свети. После крушката угасва. Слязъл е да види какво му е откраднато, тъй като няколко пъти е бил обект на посегателства.

 

В двора изневиделица се сблъсква с Плъха, който го напада. После не се е обадил на телефон 112, тъй като е бил уплашен, а е имал и незаконно оръжие. Нормална човешка реакция.

 

... Лекарят е стрелял не защото се извършва кражба в имота му, а тъй като е бил нападнат от Жоро Джевизов. Имало е опасност да бъде убит от него.

 

... Освен прорезна рана на глезена има и подутини по тялото, което говори за борба между него и крадеца. Плъха го е удрял. В медицинската експертиза травмите му са описани.

 

... В своите обяснения д-р Иван Димитров не посочва да е молил за помощ двама приятели, но е нормално той да не се уличава. Разследващите може да събират доказателства и по други начини.

 

24chasa.bg

 

Четете още:   

 

Коментари ( 0 )