IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Крими
12:46 | 23 май 2018
Обновен: 16:11 | 23 април 2024

Митниците дариха на музея във Варна безценни древни монети (СНИМКИ)

Те са конфискувани от чужденец при опит да ги изнесе от страната

По материала работи: Слав Велев
Митниците дариха на музея във Варна безценни древни монети (СНИМКИ)

Регионалният исторически музей във Варна получи от Митниците повече от 700 монети, които са хванати при опит да бъдат изнесени зад граница, съобщи директорът на музея д-р Игор Лазаренко. Монетите, които са от различни исторически епохи - елинистическа, римска, ранновизантийска и др., са намерени у чуждестранен гражданин, който не ги декларирал. Това е най-големият опит за трафик на подобни ценности през последните 20 г.

 

„В навечерието на един голям празник съвместно с РИМ – Варна, възраждаме традицията Митниците да предоставят такива ценности на музея. По нашите стандарти става въпрос за огромна ценност – 709 монети – от еленистичната епоха, от Рим и Византия, 2 уникални монети на Цар Иван Александър и от 3-ото българско царство. По данни на световните организации това е бизнес, който е съизмерим с продажбата на наркотици. Чуждестранният гражданин е заловен след проверка на Летище Варна и със заповед на министъра на финансите имам удоволствието да ги предам на ръководството Регионалния исторически музей – Варна“, заяви Светлан Савов, началник на Митница Варна.

 

„За съжаление в страната има доста иманяри, защото това е бърза и доходна печалба. Не мога да говоря за подробности, но Агенция Митници дотук перфектно си е изпълнила задачата“, добави той и изтъкна, че ведомството винаги е използвало експерти от музея за оценка на подобни находки.

 

„Според мен намереното е безценно. Имахме и друг голям случай, но не с монети, а с изделия от глина – керамика“, разкри още Савов.

 

Игор Лазаренко конкретизира, че тогава артефактите са били от римска епоха.

 

„Толкова монети са събирани дълго време. Става въпрос за 5 – 6 епохи, не мога да твърдя кои са обектите. Макар и да са стандартни монети сред нумизматите, състоянието им е отлично. При разкопки такива монети ги намираме в лошо състояние. На територията на Варна – един град, повреден от съвременното строителство няма такива находки“, обясни и д-р Лазаренко.

 

Римските монети на Одесос допълват тематична колекция, която се събира още от времето на братя Шкорпил и е приоритетно за РИМ – Варна.

 

Според историка е възможно монетите да са намерени във Варна, но елинистическите монети са част от други региони – характерно за Западна България.
 

 

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна