От 3 до 15 г. затвор за крадените картини на Майстора
Арестуваните са на 27 и 45 години и са от ромски произход
Публикувана: 8 Jan 2019 | 11:52

Прокуратурата ще поиска постоянното задържане на двамата мъже, които задигнаха 15 картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров.

 

Арестуваните са на 27 и 45 години и са от ромски произход. Двамата продали картините, а преди дни повечето платна бяха открити в търговци на антики.

 

"Обвинението стигна до тях чрез изключително добрите действия на органите на МВР. Бяха им повдигнати обвинения за кражба в условията на опасен рецидив. Предстоят още много действия за изясняване на обективната действителност", каза за Bulgaria ON AIR районният прокурор на София Радослав Димов.

 

Той добави, че двамата мъже са многократно осъждани за грабежи, като единият има 16 присъди, а другият - 19.

 

Двамата дори имат общо дело и обща присъда. Димов обаче отказа да коментира дали задържаните са знаели какво точно крадат.

 

Според него обвинените антиквари пък са спомогнали да бъдат отчуждени вещи, за които знаели, че са отнети чрез престъпление.

 

"Самият факт, че в двама души от малцинствата се намират толкова много картини, води до извода, че са знаели, че са били предмет на престъпление", коментира той.

 

Лишаване от свобода от 3 до 15 години грози задържаните крадци. Антикварите пък може да лежат в затвора от 1 до 6 години.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

 

 

Коментари ( 0 )