IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
13:58 | 18 февруари 2019
Обновен: 07:55 | 21 април 2024

Във Варна тече акция срещу лекари, издавали фалшиви ТЕЛК решения

Заради новата наредба: Нарушени са правата на хиляди хора с трайни увреждания

По материала работи: Борис Проданов
Във Варна тече акция срещу лекари, издавали фалшиви ТЕЛК решения

Нарушени са правата на десетки хиляди граждани с трайни увреждания. За това алармират национално представителните организации на хората с увреждания. Причината e променената наредба за медицинската експертиза.

 

Междувременно стана и ясно, че във Варна тече спецакция за лекари, издавали фалшиви ТЕЛК решения. Твърди се, че има арестувани, а на обиски по адреси са намерени и иззети стотици хиляди евро. От Bulgaria On Air обещават подробности за резултатите от акцията.

 

Иначе променената наредба не за пръв път предизвиква напрежение. Представителите на хората с увреждания излизаха няколко пъти на протести заради промените, чрез които се взима под внимание само основното заболяване на хората, а не както досега - основното плюс съпътстващите го.

 

Близо 39 хиляди души са преминали през системата на ТЕЛК за трайни увреждания. 66% от тях остават без промяна, 14% са увеличили степента си на увреждане, а всеки пети е ощетен. Именно заради това хората с увреждания предлагат промяна.

 

От Здравното министерство дадоха заявка, че самата наредба може да бъде променена и ощетените да минат отново през системата за преосвидетелстване.

 

bgonair.bg

 

Още по темата: Онеправдани от ТЕЛК: Хора с тежки заболявания се оказват трудоспособни

Коментари

Новини Варна