IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Крими
13:52 | 21 февруари 2019
Обновен: 20:35 | 17 април 2024

79-годишна ало измамница попадна на… прокурор във Варна

Бабата била използвана от престъпниците като „муле“

По материала работи: Борис Проданов
Вяра Алексиева

79-годишната ало измамница  Веска от Варна не случи на "жертва" и попадна на...районен прокурор. На 20 февруари в 10,05 ч. на стационарен телефон мъжки глас се представил за служител от Общинска полиция. Прокурорът засича от дисплея, че се звъни от румънски оператор. Веднага изказва предположение, че става за ало-измама и подава информацията на ОД на МВР – Варна, разкри говорителят на Районна прокуратура Вяра Алексиева.

 

По телефона „полицаят“ обяснява на „жертвата“, че са заловени престъпници със списъци и телефони на бъдещи жертви. И той бил сред набелязаните. Искат му мобилен номер и го инструктират как да действа. Трябвало да изпълнява всичко точно както му наредят, за да „хванат истинските престъпници“. Не бивало да затваря телефона и ще се наложело да даде една сума пари. Питали го колко може да даде. Прокурорът отговаря, че има само 7 000 лв. Дори му дават съвети как да се държи в банката, да се усмихва, за да не го заподозрели банковите служители.

 

Вече на мобилен телефон му се обажда „лекар“, който му съобщава, че дъщеря му (прокурорът няма дъщеря!) се контузила лошо и за операцията трябват златни пирони за коляното ѝ. (Не се използват такива в ортопедията!). "Жертвата" обяснява, че няма исканите 30 000 евро, а разполага само със 7000 лв., които ще изтегли от банка. Разговорите са траяли повече от 5 ч. На мястото зад Централна поща прокурорът отива и носи торба с банкови брошури, вместо с пари.

 

Позиционираните полицейски екипи залавят бабата, която е „муле“ на престъпната ало-група. Повдигнато е обвинение за опит за измама в съучастничество с неизвестни лица.

 

Претърсен е домът й, намерени са 500 лв. и др. вещи от измами, извършени в Девня.

 

Само за три седмици варненската полиция е  задържала петима ало-измамници като на трима от тях вече е наложена постоянна мярка задържане под стража. В Районната прокуратура Варна текат 16 досъдебни производства за измами на стойност 80 000 лв.

Текст и снимки Ели Маринова

 

Още по темата: Студенти обявяват война на ало измамниците (СНИМКИ И ВИДЕО)

Коментари

Новини Варна