IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
10:12 | 21 февруари 2019
Обновен: 08:00 | 24 април 2024

Студенти обявяват война на ало измамниците (СНИМКИ И ВИДЕО)

Мащабна информационна кампания със съдействието на полицията и районните кметства започва в пенсионерските клубове във Варна

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Все по-находчиви стават ало измамниците. Работят в екип, обработват жертвите си едновременно на мобилен и стационарен телефон и често играят ролята на полицаи. Това стана ясно от среща на инспектори от сектор „Охранителна полиция” при ОДМВР – Варна, със студенти от Варненския свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“. Младите доброволци се включват в мащабна информационна кампания, която ще се проведе в пенсионерските клубове със съдействието на петте районни кметства в морската столица.

 

 

По думи на инспекторите голяма част от възрастните хора, ставащи жертва на ало измамниците, са болни, някои от тях не се движат, недочуват, недовиждат, чувстват се изоставени и излишни и всеки жест на внимание към тях ги прави доверчиви. Те бързо разказват детайли от личния си живот. Лошото е, че са склонни да разказват освен на близки и на съвсем непознати хора. Много често те са на такава възраст, че не могат да вникнат в случващото се, веднъж вкарани в подобна ситуация.

 

Върху какво трябва да се наблегне при срещите с възрастни хора? Те трябва:

 

-  Да не разказват на непознати хора нищо за себе си.

 

-  Да прекъсват веднага телефонната връзка.

 

-  Да не дават лични данни за себе си и семейството си – имена, адрес, телефонен номер.

 

-  Да се уверят, че са затворили телефона, преди да сигнализират на 112 или полицията, или да звъннат от друг апарат. Много често връзката още не е прекъснала и докато възрастният човек си мисли, че звъни в полицията, ало измамникът с променен глас играе ролята на полицай отсреща.

 

-  Да запомнят, че в домовете си са в безопасност.

 

-  Да помнят, че никоя институция не изисква пари, особено дадени под пейка, под кола или хвърлени през прозореца.

 

-  Да знаят, че повече от 10 години полицията в България е девоенизирана и в редовете й няма чинове (старшина, майор, полковник, за каквито се представят ало измамниците).

 

- Почти всеки път измамниците казват, че трябва отсрещната страна да пази тайна и да изпълнява безпрекословно каквото й се заповяда. Важно е на стария човек да му се каже, че чуе ли, че трябва да пази тайна, както и чуе ли изречението, че трябва да даде пари, това 100%  е измама.

 

 „За мен тази среща бе много полезна, сподели студентът Кирил Иванов, който се включва в проекта. - Научих много нови схеми и с готовност ще предам на възрастни хора тази информация. Имаме да свършим доста работа и да се срещнем с 2500-3000 пенсионери от клубове във Варна. Опитвали са се да измамят и мен и знам, че проблемът е голям.“

 

„Разгледахме различни ситуации, за мен срещата бе ползотворна. Мой познат ми сподели вчера, че са се опитали да го измамят. Така че проблемът засяга всички ни – не само възрастните хора“ – каза студентката по архитектура Доротея Николаева.

 

Какви са основните схеми, по които работят престъпниците

Много често престъплението започва чрез обаждане на стационарния телефон. Важно е възрастните хора жертви да не изслушват докрай, а да затворят телефона. Целта на измамниците е да  разклатят емоционално  жертвата си, да я обработят психически, да внушат на човека отсреща това, което им говорят, така, че да се поддаде. За целта те го задържат максимално дълго на линия, докато го „обработят“. Старите хора бързо се разтревожват, обикновено още с първото изхленчване по телефона. По този начин те често спират да чуват основното и са склонни да изпълняват заповедите на престъпниците.

 

По време на срещата на студентите бе обяснено как да помогнат на пенсионерите, като им дадат алгоритъм - как да постъпят, ако получат такова обаждане. Веднага да потърсят контакт с близък човек, на когото имат доверие – деца, близки, съсед, роднина, приятел, 112, полицията. Добре е роднините да напомнят на възрастните си близки непрекъснато за потенциалната опасност, да изговорят с бабите и дядовците си важни детайли, които после могат да ги спасят от измама.

 

В срещите на охранителна полиция с пенсионерски клубове през миналата 2018 година почти е нямало случаи, в които възрастни хора от Варна да не са провеждали разговор с ало измамник.

 

Най-честите манипулации от 2018 година

- Звънят по няколко души – един на стационарния телефон, играейки ролята на полицай, и друг – на мобилен телефон, изпълнявайки ролята на ало измамник. Целта – възрастният човек да хвърли пари на уречено място, които уж после полицията ще им върне. Искат се още пари за:

- спешни операции на близки;

- внасяне на гаранция за освобождаване на роднина, прегазил човек на пътя или извършил престъпление;

- рушвет за отърваване на член от семейството;

- печалба от томбола;

- баене за разваляне на черна магия;

- социална помощ;

- ремонт за жилище с европари;

- наемане на квартира

- заем за познат.

От сектор „Охранителна полиция” при ОДМВР – Варна, посочиха, че

НЯМА РЕГИСТРИРАН СЛУЧАЙ НА ФИЗИЧЕСКО НАСИЛИЕ ОТ АЛО ИЗМАМНИК, ВЪПРЕКИ ЧЕ ЗАПЛАХИТЕ СА МНОГО ТЕЖКИ.

 

ЕЛИ МАРИНОВА

Снимки авторът

 

 

Коментари

Новини Варна