IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Крими
16:35 | 16 януари 2020
Обновен: 09:15 | 15 април 2024

Смес от газ и бензин е взривила входа в блок 302 във „Владиславово“

ДНК-експертиза доказа, че обявеният за издирване Веселин Димитров е един от двамата загинали при експлозията

По материала работи: Слав Велев
Смес от газ и бензин е взривила входа в блок 302 във „Владиславово“

Смес от газ пропан-бутан и бензин е предизвикала силната експлозия в блок 302 в кв. „Владислав Варненчик“, при който загинаха двама души, а на 15 апартамента са нанесени сериозни материални щети. Става въпрос за т. нар. обемен взрив, който се получава при наличието на висока концентрация леснозапалими вещества в затворено пространство. Назначена е пожаро-техническа експертиза, която има за цел да установи начина на възпламеняване. Специалисти от лабораторията на Специализирания отряд за борба с тероризма в София изготвят и комплексна експертиза в областта на химията и взривното дело. От заключението на експертите ще стане ясно какви точно вещества са използвани  и как е възникнал последвалият мощен пожар, и дали се касае за късо съединение в инсталацията или умишлен палеж. Това обяви на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов, в който участва и заместник-директорът на ОД на МВР комисар Андрей Ангелов. 

 

Според специалисти няма данни да е било използвано взривно вещество, каза още Конов.

 

Свидетелски показания сочат, че Димитров се е снабдил с 30 литра бензин и 11 литра газ пропан-бутан, които вкарал в жилището си дни преди инцидента. По думите на окръжния прокурор мъжът е направил и разместване на мебели в апартамента в нощта преди взрива, а действието му е било напълно целенасочено, като се предполага, че е искал да постигне по-голяма ударна вълна.

 

Намерени са вещи с миризма на бензин. Установено е по категоричен начин, че взривът е станал повод за разразилия се пожар, каза още Конов.

 

Разпитан е и последният човек, с когото Димитров е провел телефонен разговор дни преди експлозията. Димитров звучал спокоен, правел планове за бъдещето, дори си уговорил среща с приятеля си при условие, че е жив и здрав.

 

В полицията е постъпвала само една жалба срещу Димитров от съжителката му в края на миналата година, каза заместник-директорът на ОД на МВР комисар Андрей Ангелов.  Жената внася жалба до Районната прокуратура дни след предполагаем побой по молба на сина й. Вади си медицинско, което потвърждава версията й, обясни още Ангелов.

 

Издадена е била  заповед за незабавна защита от домашно насилие на Варненския районен съд. Жената, с която Димитров е живеел на семейни начала, е настанена в кризисен център, а той е трябвало да напусне дома им. Заповедта е с дата 6 януари 2020 г., а изпълнението е било незабавно. Полицейски служител се свързал с Димитров, който обещал да не създава проблеми при напускането на апартамента, собственост на съжителката му. 

 

ДНК-експертизите, назначени от Окръжната прокуратура във Варна, потвърдиха самоличността на жертвите в късния следобед днес. Съвпадението на ДНК на Веселин Димитров и жената от другото жилище – 53-годишната Мариана, чието тяло бе открито в съседния на взривения апартамент, е стопроцентово, съобщиха от Апелативна прокуратура.

 

За анализа бяха взети проби от намерените две овъглени тела. Заедно със сравнителен материал, взет от техни кръвни роднини, пробите бяха изпратени в лаборатория за извършване на експертиза по метода на ДНК-профилирането.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна