IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Крими
17:07 | 22 януари 2020
Обновен: 06:26 | 28 март 2024

Мъж измами варненец във Фейсбук, обеща да му достави коли от Италия

Пострадалият платил на измамника 500 евро транспортни разходи

По материала работи: Слав Велев
Мъж измами варненец във Фейсбук, обеща да му достави коли от Италия

26-годишен мъж беше осъден от Районен съд - Варна за извършена измама.

 

Подсъдимият беше признат за виновен, че на 30 октомври 2018 г., с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у варненец, че ще му продаде и достави от Италия два автомобила -  „Фолксваген Голф" и  „Мерцедес Е-клас", платими при доставката и срещу авансово плащане от по 250.00 евро на всеки за транспорт до Варна. Измамата е извършена в условия на продължавано престъпление, през непродължителен период от време, с две отделни деяния в рамките на един и същи ден.

 

Подсъдимият живеел в чужбина и публикувал фалшиви обяви от името на частно лице във Фейсбук за продажбата на автомобилите, но практически не разполагал с тях и нямал намерение да осъществява доставка. След кореспонденция в социалната мрежа с потърпевшия  той успял да го убеди, че ще докара уговорените коли чрез шофьор, като преди това е нужно единствено авансово заплащане от по 250 евро за транспортни разходи чрез представителство на „Money Gram“. За по-голяма убедителност при фейсбук контактите подсъдимият изпратил и копие от лична карта на мнимия продавач.  По този измамлив начин на пострадалия била причинена имотна вреда, в общ размер на 500 евро.

 

28-годишният мъж не е бил осъждан до момента на извършване на измамата. Делото приключи с одобрено от съда споразумение, постигнато между прокуратурата и страните, с признаване на вината и възстановяване на щетите за пострадалия. Районен съд – Варна наложи на подсъдимия наказание от 10 месеца лишаване от свобода, отложено с изпитателен срок от 3 години. Направените по делото разноски също са в негова тежест.

Съдебният акт е окончателен.

 

Коментари

Новини Варна