IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
08:18 | 24 октомври 2014
Обновен: 15:27 | 24 април 2024

Варненска поетеса влезе в Световния годишник за поезия

Станка Бонева е включена в Луксозното мултиезично издание на световната поезия, което излезе в Китай

По материала работи: manager
Варненска поетеса влезе в Световния годишник за поезия

Четирима български поети Кристин Димитрова, Дачо Господинов, Иванка Денева и варненската поетеса Станка Бонева са включени в Световния годишник за поезия 2013 (World Poetry Yearbook 2013) по покана на съставителите. 

Антологията излезе през настоящата 2014 г. Тя е луксозно мултиезично издание на модерната поезия, в което са включени 211 автори от 93 страни и региони и Световния конгрес на поетите (WCP членове) благодарение на Международния изследователски център за превод на поезия (IPTRC), Международната писателска асоциация IWA (International Writers Artists Association), на Международната асоциация на гръцките писатели и художници (ISGWA). Страните и авторите са подредени по азбучен ред. 

Под егидата на Международния център за превод и изследване на поезията (IPTRC), известната поетеса от Хонг Конг д-р Чой Лай Шун и председателят на IPTRC д-р Чжан Чжи, процесът по избор на ръкописите започна през юни 2013 и продължи шест месеца до публикацията. Книгата е редактирана заедно от известния преводач на поезия проф. Чжичжун Чжан и г-жа Софи Чен и е публикувана и разпространявана от издателството The Earth Culture Press. 

Книгата се състои от разделите: Поети, Поезия, Рецензии, Научни есета, Поети за поезията, Награди 2013 с най-добрите международни стихове, IPTRC. Тя включва черно-бели снимки и кратко въведение на английски език, както и рецензии, научни есета и пет изящни творби на изкуството.

Станка Бонева е родена в Стара Загора. Но от много години живее във Варна. Повече обича да чете, отколкото да пише. "Колекционира" дипломи: завършила е руска филология с психология в СУ "Св. Кл. Охридски", философия във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", преквалификация по български език и литература в ШУ "Еп. Константин Преславски" и специализация към ИРЯ "А. С. Пушкин" - Москва. Лауреат от Първия поетичен конкурс "Христо Фотев". Втора награда в Първия международен конкурс "Хайку в музиката - музиката в хайку", организиран от българския хайку клуб и подкрепен от предаването "Зона за рок и джаз" на програма "Хоризонт" - БНР. Още втори награди: от националния конкурс "Магията любов" (Казанлък, 2010), от Десетото издание "Ерато" на в. "Уикенд" и в раздел "Поезия" на конкурса "Ний всички сме деца на майката земя" (2010). Награди от читалище "Пенчо Славейков" (София, 2010) и издателство "Палмира" (2009). Отличия от Шести кулски поетичен панаир (2009) и конкурса "Хайку на свободна тема" (2010). Поощрителни награди от Деветия национален поетичен конкурс "Любовта е пиянство или пиянство от любов" (2010), "България - болка и надежда" (2008), хумористичния конкурс "Очи за себе си" в раздел "Проза" (2007). Има публикации във вестници и електронни издания. Нейни творби са включени в два алманаха, една CD антология и няколко сборника. Книги: стихосбирката "Оттатък" (2009) и съвместна стихосбирка с още шест поетеси - "Червилото на Пегас" (2007).

Маня Петрова

Коментари

Новини Варна