IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
20:11 | 19 ноември 2014
Обновен: 16:00 | 24 април 2024

15 събития красят XV Коледен музикален фестивал „Варна 2014“

Премиера на „Лешникотрошачката”, мюзикъл гала, „С музиката на Виена” и „Уникалните гласове” са сред акцентите на богатата програма

По материала работи: Юлиян Атанасов
15 събития красят XV Коледен музикален фестивал „Варна 2014“

 

 

Празниците наближават, иде ред на повече усмивки и повече удоволствия, свързани с много настроение и красиви емоции. По традиция варненци обичат изкуството, особено когато става дума за музика. Коледната музикална традиция в нашия град с името на Коледния музикален фестивал достигна своето XV издание. То започна на 17 ноември с най-новата оперна постановка „Андре Шение” и ще завърши на 23 декември с най-новата балетна  постановка, операта-балет „Carmen Danc” по Жорж Бизе. И двете заглавия пожънаха успех на премиерните спектакли през лятото на тази година.
Фестивалът обхваща общо 15 събития, като 3 от тях ще могат да бъдат видяни по 2 пъти – на 15 и 16 декември предстоят предпремиерните спектакли на балета ”Лешникотрошачката” от  Чайковски, авторски спектакъл на Сергей Бобров, на 18 и 19 декември ще слушаме традиционния празничен симфоничен концерт „С музиката на Виена”, култовия „Carmen Dance” ще аплодираме на 22 и 23 декември.
След лятната премиера на „Отело” ще проследим за втори път шедьовъра на Верди на 28 ноември, този път със световната оперна прима Цветелина Василева, която пее в Covent Garden и Metropolitan Opera, в ролята на Дездемона, с водещия тенор на Софийска опера и балет Костадин Андреев в ролята на Отело и нашия Пламен Димитров с неговия изключителен Яго.
Акценти във фестивалния афиш са още мюзикъл галата на 20 ноември с Васил Петров, рок операта „Исус Христос суперзвезда” на 24 ноември с Нейчо Петров-Реджи, отличен с „Кристална лира 2014 – Награда на публиката” за образа на Исус Христос, „Веселата вдовица” на 26 ноември с Олга Михайлова-Динова на 26 ноември, „Набуко” на 1 декември, „Риголето” на 9 декември.
Трябва да отбележим и двата концерта -  Симфоничния концерт на 5 декември с музика от Росини, Брух, Чайковски и др., както и концерта на тримата тенори Борис Луков, Веселин Вачев и Георги Петров от триото „Уникалните гласове” на 10 декември.

Коментари

Новини Варна