IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
08:26 | 18 декември 2014
Обновен: 16:43 | 24 април 2024

Във Фестивалния свири органистът на Флорентинската катедрала

Kоледният концерт на италианеца Даниеле Дори e довечера от 19 часа

По материала работи: Златина Добрева
Във Фестивалния свири органистът на Флорентинската катедрала

Приятна коледна изненада за музикалните естети готви Фестивалният и конгресен център във Варна.  Довечера от 19 часа в зала 1 е коледният органов концерт на италианеца Даниеле Дори, титулярен органист на Флорентинската катедрала. Концертът е копродукция с културната асоциация „Умбри-А кончерто“ (Италия). В програмата са включени А. Корели, Й. С. Бах, Г. Фр. Хендел, К. Балбатр, Ц. Франк, П. Чайковски и В. Белини.
Духът на ренесансова Флоренция и на Коледа ще завладее варненци в зала 1. Флорентинската катедрала, където свири Дори, е един от безспорните архитектурни шедьоври на Ренесанса, свързан с имената на великия Джото и брилянтния Филипо Брунелески, посещавана е от стотици хиляди туристи годишно, а от 2012 г. най-престижните събития в нея се случват под звуците на органовата музика именно на Даниеле Дори. Той е роден в Сиена през 1987 г. През 2010 г. завършва пиано в Музикалния институт в Павиа, а от 2006 г. започва паралелно обучение и в Папския институт за свещена музика в Рим, където учи композиция, хорово диригентство, грегорианска музика и органова импровизация. През 2009 г. получава бакалавърска, а през 2011 г. и магистърска степен по орган с отличие. След завършването си започва брилянтна кариера в Италия, изнасяйки десетки самостоятелни концерти или като солист на камерни ансамбли във Флоренция, Пиза, Венеция, Модена, Рим и др. Артистичен директор е на ежегодния органов фестивал „Вечна хармония“ в епархия Фиезоле и на Фестивала на хоровата музика „Сан Николо“ в Рада ди Кианти. Като титулярен органист на Флорентинската катедрала на честването по повод реставрацията на нейната прочута Райска порта акомпанира на Андреа Бочели.

Коментари

Новини Варна