IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
13:52 | 26 март 2015
Обновен: 18:22 | 24 април 2024

Забавни закачки във Фейсбук подгряват за „Опасни връзки“

Актьорите отговарят на любовна анкета, зрителите ще попълват лексикона на Сесил дьо Воланж

По материала работи: Златина Добрева
Скица на Елица Георгиева

Часове остават до премиерата на най-новата постановка на Варненския драматичен театър - „Опасни връзки“. Няма съмнение, че на сцената на театъра ще има интрига – достатъчно е да кажем, че постановката е от известния британски автор Кристофър Хамптън и е направена по единствения роман на Шодерло дьо Лакло. Режисьор е Стилиян Петров, който постави изключително успешно на варненска сцена „Канкун“, превърнала се в хитово заглавие. Тази пиеса бе отличена с награда „Икар“ за сценографията и костюмите на тандема Венелин Шурелов и Елица Георгиева, АСКЕЕР за авторската музика на Петя Диманова, награда „Варна“ за екипа и още една награда „Варна“ за ролята на Ремей на Биляна Стоева. Към същия постановъчен екип сега се присъединява като фотограф и дизайнер на плаката и програмата Симеон Лютаков. В ролите ще видим познати и обичани актьори - Стоян Радев, Веселина Михалкова, Екатерина Георгиева, Даниела Викторова, Гергана Плетньова, Стефан Додуров, Юлияна Чернева, Гергана Арнаудова, Адриан Филипов и Цветина Петрова.
За да подгрее публиката за премиерата, екипът на постановката хвърля във Фейсбук забавни закачки за зрителите и почитателите на театъра. Още от началото на февруари в социалната мрежа бе създадена страницата „Опасни връзки“.
Там периодично се появяват вече повече от месец цитати от пиесата, сентенции, които са част от текста на персонажите.
Азолан (в ролята Адриян Филипов), казва: „... Жените са склонни да правят само това, което те искат. Речеш ли да ги накараш да правят нещо, което ти искаш, възниква проблем... За тях самите...“
Едновременно с това се публикуват рисунки, сценографски и костюмографски скици, посветени на „Опасни връзки“, снимки на актьорите. Рисунките по темата са дело на една актриса (Савина Бързева), една музикантка (Надежда Гущерова), една студентка по сценография (Василена Ялъмова) и една възпитаничка на Студио „Театър” (Славяна Иванова). Тяхната реална (засега все още само виртуална) изложба „Вдъхновение” с вариации върху „Опасни връзки” ще бъде открита в партерното фоайе на Основна сцена половин час преди завесата да се вдигне.
Друга закачка върви във Фейсбук с една любопитна анкета, на която отговарят участниците в представлението. Пиесата започва и завършва с игра на карти. Играта е вид тренинг за навлизане в лабиринта на отминалите столетия, когато военните термини са приравнени към любовните. За да се намери изход от този лабиринт, е необходимо да се изпълни едно предварително условие – всеки участник в спектакъла да опита да отговори на няколко въпроса. Ето и някои от отговорите:
Адриан Филипов, Азолан: Какво е за вас любовта? - Сила. В кой филм бихте искали да попаднете? - "Легенди за страстта".
Коя двойка избирате? - Адам и Ева, Самсон и Далила.
Савина Бързева: Какво е за вас любовта? - Любовта е Живот. В кой филм бихте искали да попаднете? - Искам да попадна във филмче на Дисни. Или на Пиксар. Примерно Fantasia на Дисни. Или Ferngully! Ако ще съм във филм, той трябва да е просто ужасно красив. Изобщо не ме тревожи наивността му. The Pillow Book ми е много любим, но, за Бога, не искам да съм там! Коя двойка избирате? - Тенго и Аомаме от 1Q84 на Харуки Мураками.
Премиерата на „Опасни връзки“ е утре на Основна сцена.
Освен музика на живо преди премиерата ще има и други изненади, сред които и флашмоб с влюбени двойки. За да е още по-интересно, зрителите ще могат не само да разгледат, но и да попълнят собственоръчно Лексикона на очарователната Сесил дьо Воланж (в ролята Гергана Плетньова) – наивното романтично момиче с манастирско образование, което лесно попада в любовните мрежи на маркизата и виконта...
Непосредствено преди премиерата ще бъдат връчени и традиционните награди „Златна маска” за институции и журналисти, оказали подкрепа на театъра през изминалия творчески сезон.
Юлиян Атанасов

Рисунка на Славяна Иванова

Коментари

Новини Варна