IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
09:42 | 20 април 2015
Обновен: 03:09 | 25 април 2024

Младият баритон Георги Димитров ще пее в концертната зала на БАН

Медийна група “Черно море” предпочетена за анонс на събитието

По материала работи: Борис Проданов
Младият баритон Георги Димитров ще пее в концертната зала на БАН

Журналистът Александър Митев изпрати до Медийна група “Черно море” статия за концерт-рецитала на оперния изпълнител Георги Димитров (баритон).


“Ще се радвам, ако го публикувате във вашата медия, защото изкуството трябва да се опазва и развива. Именно медията ви е добър посланик на културата”, пише колегата ни.


Ето и текста на Александър Митев без редакторски промени.


На 25 април в концертната зала на Българската академия на науките (пл. “Народно събрание” №1) от 19 ч.  ще се проведе  концерт-рецитал на оперния изпълнител Георги Димитров – баритон, съпровождан от пианистката Зорница Гетова.


Георги Димитров е сред нашумелите млади изпълнители на старинното и елитарно певческо изкуство – операта. В програмата на концерт-рецитала са включени известни арии от световни композитори, подредени по периоди на композиране. Между тях са Моцарт, Росини, Доницети и Верди. Слушателите ще имат възможността да присъстват на премиерата на концерт-рецитала, който после ще бъде представен в Рим.
Певческите възможности на Георги се радват на голям успех в национален и световен мащаб. Той работи съвместно с професионалисти от различни държави, а с неговия съпровождащ партньор, пианистката Зорница Гетова, ще представят едни от най-знаковите оперни произведения за мъжки глас. Чрез красива кантиленна линия и свобода на музикалния изказ те ще докажат, че красивите знакови арии имат своето място в съвремието.


Георги Димитров споделя: “Ариите, които съм подбрал за изпълнение в концерт-рецитала, са композирани от най-знаковите оперни композитори. Те са и най-обичани. Привлича ме музиката в тях, мисълта и музикалната линия, които авторите са вложили в тях за достигане на емоции, чувства и информация, които ще предам на публиката чрез своя глас и техника”.


Георги ще се въплъти в образите на Жорж Жермон, граф Ди Луна, Фигаро, които са истинско предизвикателство за оперния изпълнител. Творческата програма на певеца е изпълнена с отговорни участия, като най-близкото му е свързано със записи за Националното радио на Словения на оперите  “Джани Скики“ и “Лучия ди Ламермур“.


Зорница Гетова е известна пианистка с дългогодишна концертна практика и богат опит с изпълнители. Георги споделя: “Работим дълго време заедно и най-хубавите партии съм изработвал с нея. Тя е прекрасен професионалист, а работата й с певци е прецизна и винаги на високо професионално ниво”.


Дуото на баритона Георги Димитров и пианистката Зорница Гетова е пример за това, че в България се поддържа високо ниво на комплексното певческо изкуство – операта.

 

Коментари

Новини Варна