IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
15:06 | 27 юли 2015
Обновен: 19:27 | 24 април 2024

Най-мащабното книжно изложение на открито започва във Варна

Инициативата стартира преди шест години точно в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Най-мащабното книжно изложение на открито започва във Варна в края на седмицата. Лично кметът Иван Портних ще постави началото на инициативата, на 31 юли от 18 часа. Повече от 50 водещи български издателства ще представят най-популярните си заглавия в „Алея на книгата“. Изложението ще продължи до 9 август, а павилионите ще приемат посетители всеки ден от 10 до 22 часа. 
 

"Алея на книгата" е уникален формат за България, а началото беше поставено точно във Варна през 2009 г. Оттогава изложението утвърждава позицията си на традиционно културно събитие за града и всяка година увеличава своите почитатели. „Алея на книгата“ се провежда вече в София, Пловдив и Бургас, но Варна остава първият и най-последователен домакин на форума.
 

Специално за „Алея на книгата“ 2015, за срещи с читателите, във Варна пристигат едни от най-популярните и обичани български автори.  В популярни културни пространства, на нетрадиционни места на открито, в неформална обстановка всяка вечер ще се случват литературни четения и срещи с обичани български писатели и поети.
 

За първи път във Варна в рамките на „Алея на книгата“ ще се проведе и Детски литературен кът. Инициативата е подкрепена от Община Варна и е част от дългосрочната стратегия за реализиране на Варненски международен литературен фестивал. В детския кът ще участват аниматори, художници, артисти, писатели. Всеки ден, на открито, децата ще четат и слушат откъси от любими детски произведения, ще имат възможността да бъдат част от различни работилници и игри с любими приказни герои. 


Черно море

Коментари

Новини Варна