IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
08:35 | 1 август 2015
Обновен: 18:11 | 26 април 2024

Днес във Варна стартира панаира на занаятите

Тази година Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” събира творци от 7 държави.

По материала работи: Златина Добрева
Днес във Варна стартира панаира на занаятите

От 1 до 21 август Варна традиционно става център на занаятите. Тази година Международният панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика” събира творци от 7 държави. Те ще покажат уменията си в Морската градина на Варна – в пространството до сцена „Раковина”. Градът ни пак ще посрещне най-добрите български иконописци, дърворезбари, тъкачи, майстори на стъкло и рисувана коприна и много други. 

 

През тази година в рамките на 18-ия международен панаир на занаятите и изкуствата специално пространство ще бъде отделено за представянето на Художественото училище по каменоделство в село Кунино, което се оказва едно от двете най-престижни училища в Европа.

 

За участие в панаира ще бъде спонсориран центърът за обгрижване на наркозависими към храма “Св. цар Борис“ в квартал „Аспарухово“. Млади хора, преодолели зависимостите си, ще се представят със свои икони. 

 

Една от проявите, която се превръща в традиционна за панаира и е със сериозно национално звучене, е кръглата маса. Тази година тя е на тема „Църковните изкуства – съхранение и развитие“ и ще се проведе с благословението на Варненския и великопреславски митрополит Йоан.


През 2013 г. богатата съпътстваща програма на панаира включи събития с широк спектър на културни прояви. Проведе се Международен пленер на изящните изкуства, в който се представиха изявени художници от България, Русия, Франция, Румъния, Словения, Хърватия, Корея и САЩ. Стана факт кръгла маса на тема „Богословски и иконографски диалог за съхраняване и развитие на църковните изкуства“. Творците участваха в конкурсите “Сувенири“ и “Уникати“.
Официалното откриване на панаира е тази вечер от 20 ч. на сцена „Раковина”.

Коментари

Новини Варна