IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
09:51 | 30 ноември 2015
Обновен: 20:02 | 24 април 2024

Седмичен афиш (30.11 - 6.12)

С наближаването на Коледа и Нова година спектаклите на варненските сцени стават по-празнични и по-примамливи

По материала работи: Слав Велев
Седмичен афиш (30.11 - 6.12)

ХVІ коледен музикален фестивал на Държавна опера – Варна, фокусира вниманието още на 1 декември, когато на Основна сцена от 19 часа ще може да се гледа класическият балет “Жизел” от Адолф Адам, постановка на з.а. на Русия Сергей Бобров. Красивата и тъжна любов, изразителната хореография, великолепните режисьорски решения и убедителната актьорска игра на балетните артисти направиха тази балетна постановка с основание една от най-посещаваните на варненска сцена. 


На 3 декември от 19 часа под диригентската палка на главния диригент на Варненската опера Светослав Борисов ни очаква симфоничен концерт със солист – пианистката Дора Делийска.


На 5 декември от 16 часа във фоайето на І балкон – “Коледни искри”. В един пъстър концерт с участието на най-добрите солисти на Варненската опера – арии от оперети, мюзикъли и италиански канцонети.


До края на Коледния музикален фестивал (23.12.) са включени още балетни постановки – “Лешникотрошачката” - 15,16 и 23 декември,  и “Кармен данс” – 7 декември, оперната класика  “Травиата” – 9 декември, коледна оперна гала с Орлин Анастасов, концерт с музиката на Щраус и още приятни изненади.

 

 

Театралната трупа на ДТ “Стоян Бъчваров” в поредните си VІ коледни театрални седмици предвиждат на 3 декември от 19 часа импровизациите по Александър Дюма – “Тримата мускетари” на режисьора Николай Гундеров, гастрол на ДТ - Казанлък. На 4 декември от 19 ч. - новата премиерна постановка на проф. Маргарита Младенова “Кавказкият тебеширен кръг” от Б. Брехт. До края на коледните театрални празници са включени класиките “Вуйчо Ваньо”, “Ревизор”, “Доходно място”, “Глупаци” и “Двама на пейката”.

Премиерно ще се играе “Голямото коледно приключение 2” от Магда Борисова, постановка на Стоян Радев Ге.К., като спектаклите от 15 до 23 декември ще бъдат всеки ден от 11, 13 и 15 часа, за да могат да се видят от младата публика на морската ни столица.


Не са за подминаване две от събитията до края на годината от афиша на ДКС.

На 2 декември от 19 часа в зала “Конгресна” – концертът на супертрупата на националния балет на Грузия “Сухишвили”, която отбелязва 70-годишнината си и която съзнателно е включила в световното си турне и Варна, защото се помни великолепният прием преди години в зала “Конгресна”. Сега ще изненадаме артистите от трупата с новия вид на залата, а те в този юбилеен концерт ще изненадат варненци с най-доброто от дългогодишния си репертоар, в който грациозните движения на грузинките хармонират с динамичните изпълнения на пръсти на мъжете и задържащите дъха динамични каскади с оръжия и пируети.
 

На 5 декември с начален час 19 е очакваният с нетърпение концерт на световния виртуоз на пианото, обявен от световната критика за най-романтичния изпълнител на пиано – Ричард Клайдерман , който премиерно за българската публика ще поднесе и популярна българска песен.


Заставам зад тези изкушения като ваш пътеводител, а избора оставам на тебе, уважаеми читателю.


Афиша подготви КИРИЛ  АСПАРУХОВ

 

Коментари

Новини Варна