IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
15:33 | 24 юни 2016
Обновен: 21:26 | 24 април 2024

Фотографска изложба във Варна показва православието в Светите земи

Мотото е „Вечна вяра: Православието в Светите земи“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Фотографска изложба във Варна показва православието в Светите земи

Изложба с фотографии на тема „Вечна вяра: Православието в Светите земи“ показват Градската художествена галерия „Борис Георгиев“  във Варна и Посолството на Израел в София. Официалното откриване, на което ще присъства Н.Пр. Ирит Лилиан, посланик на Израел в София, е на 28 юни от 18.00 часа в сградата на Галерията. „Вечна вяра: Православието в Светите земи“ е плод на тясното сътрудничество на Дафна Тал с Руската и Гръцката православна църква в периода 2013-2015 г. Проектът е осъществен  под ръководството на д-р Нисан Н. Перез, консултант и куратор, вицепрезидент на Института по фотография „Шпилман“ в Тел Авив.

 

„Двадесет века по-късно различни черкви, манастири и църковни събори са все още част от естествения пейзаж на градове, възвишения и пустинни райони. В поредицата от изключителни фотографии Дафна Тал улавя с необикновена точност не само лицата на членовете на православната общност, но благодарение на дълбокото си разбиране на есенцията на православието – е уловен и духа на тези откъснати и недостъпни за обществото места“, отбелязва кураторът на проекта д-р Нисан Н. Перез. Според д-р Перез уникалните фотографски документи не само отварят прозорец към този плътно затворен свят, но и отдават заслуженото на силата на вечната вяра на православието в неговата естествена среда: Йерусалим и Светите земи – вечният дом на християнството и неговото начало. Варненската общественост ще има възможност първа да види тази забележителна експозиция, съставена от 38 художествени фотографии, отразяващи непреходността на православието от зараждането му по Светите земи до днес. Изложбата ще продължи от 28.06.2016 г до 11.07.2016г.  

Коментари

Новини Варна