IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
11:53 | 29 юни 2016
Обновен: 21:27 | 24 април 2024

Гости от Германия за концерта на „Камерата“ – Хамбург на 1 юли във Варна

Солист ще бъде българската цигуларка Йоанна Каменарска

По материала работи: Юлиян Атанасов
Гости от Германия за концерта на „Камерата“ – Хамбург на 1 юли във Варна

На 1 юли от 19:00 в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще станем свидетели на художествения резултат от отличното партньорство между български и германски изпълнители - между уважавания оркестър „Камерата“ - Хамбург, с концертмайстор Густав Фрилингхаус, и българската цигуларка Йоанна Каменарска, която е и солистка на състава. За концерта във Варна се очаква да пристигнат проф. д-р Герд-Винанд Имайер, почетен генерален консул на Република България в Хамбург, Германия, под чийто патронаж се провежда събитието, както и представители на кметството на град Хамбург. Предвидена е среща да гостите с кмета на морския град Иван Портних.

 

Концертът е поредното доказателство за високия стандарт на първия български музикален фестивал и на прекрасните възможности, които „Варненско лято“ предоставя на талантливи българи с успешна кариера в чужбина да свирят пред родна публика. Такава е и една от идеите на първооснователите на фестивала, която съвременните им последователи обогатяват и развиват. Гостите от Германия са подготвили класическа програма: Йозеф Хайдн – Симфония № 43 "Меркурий", Волфганг Амадеус Моцарт – Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор KV 218, Михаил Пеков – Ноктюрно за две цигулки и струнен оркестър, Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония в ла мажор KV 201.

 

Гастролът на „Камерата“ – Хамбург, във Варна се реализира с подкрепата на Дирк Алерс, Frosta AG, Lenox. Оркестър „Камерата“ е основан преди 30 години и благодарение на своите качества бързо заема специално място в културния живот на големия град. Изпълнява успешно камерна и симфонична музика, ангажира се и с представянето на съвременни произведения, получава висока оценка от специалистите на фестивали и турнета в Швейцария, Испания, Франция, Полша, Финландия и др. Подготвя и изнася на сезон около 50 концерта в Германия. „Камерата“ разработва и осъществява и специални програми, целта на които е да бъде привличана най-младата публика. Сред тях са дванадесетте образователни „семейни концерта“ на сезон, които оркестърът изнася от 2009 г., насочени към деца от 3 до 6-годишна възраст.

 

Артистичната си кариера Йоанна Каменарска /родена през 1978 г./ започва още на 10 години като солистка на детската филхармония „Пионер“ в София. Учи цигулка при майстори инструменталисти и педагози - Йосиф Радионов, Руджеро Ричи и Игор Озим. През 1995 г. печели две специални награди на майсторски клас на Ричи в Берлин и продължава своето образование при него в университета „Моцартеум“ в Залцбург. Участва в множество фестивали и концертни програми в Италия, Португалия, Австрия. Лауреат е на Международния конкурс „Моцарт” в Залцбург през 2002 г. и Международния конкурс „Недялка Симеонова” в Хасково през същата година. От 2007 г. е последователно концертмайстор на Симфоничния оркестър на Северногерманското радио и на Хамбургския филхармоничен оркестър. Тя е първата жена концертмайстор в Хамбург - града на Георг Фридрих Хендел, Карл Филип Емануел Бах, Йоханес Брамс, който и в миналото, и днес е един от най-важните музикални центрове на Германия. Концертира в редица страни на Европа и Южна Америка.

 

Йоанна Каменарска свири на цигулка Guadagnini от 1771 г., предоставена ѝ от фондация Donald Kahn-Trust. Билети за концерта на 1 юли могат да се купят от Билетния център и сайта на ФКЦ. Билетите за концертите от програмата на ММФ „Варненско лято 2016“ са от 5 лв. с ВИП билети от 20 лв. Ученици, студенти и пенсионери ползват специална отстъпка, билетите за тях са от 2 лв.

Коментари

Новини Варна