IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
16:22 | 13 юли 2016
Обновен: 14:29 | 24 март 2024

Представят книгата "Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIV в.)“

Автор е Калина Атанасова

По материала работи: Пламен Янков
Представят книгата "Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIV в.)“

На 16.07.2016 г. от 16.00 ч. в Археологически музей- Варна, зала „Одесос“ Калина Атанасова ще представи своята книга „Възстановки на средновековното българско облекло (XIII – XIVв.)“ и ще разкрие любопитни подробности по създаването й.

 

Книгата представлява пълноцветен албум, посветен на цивилния костюм през Второто Българско Царство (без военно и свещеническо облекло). В нея са включени общо 174 авторски илюстрации, графични възстановки, снимки на  материални възстановки, фотографии и репродукции на артефакти. Описани са дрехите на мъже, жени и деца; царе, боляри и обикновени хора. Анализирани са всички запазени до момента портрети на средновековни български благородници, както и находки от 17 средновековни некропола от различни краища на страната.

 

Книгата е съобразена с предшестващите изследвания на средновековния български костюм, но се явява най-всеобхватното задълбочено изследване по тази тема, извършено до днес. Насочена е към всички, които се интересуват от историята и възстановяването на облеклото и същевременно е строго научен труд, който ще бъде в услуга на различни специалисти и студенти – археолози, изкуствоведи, културолози, историци.

 

Калина Атанасова е завършила магистратура по изобразителни изкуства във Великотърновския университет, а с исторически възстановки се занимава от 2004та година. Изработва реплики на старинни костюми по метода на експерименталната археология.

Нейни реконструкции и информационни табла са представяни на изложби в различни музеи из страната, както и на средновековни панаири, фестивали и събори. Самата авторка е организирала беседи, изнасяла е лекции и живи уроци по темата. Миналата година нейни материали бяха представени на международния научен симпозиум „Ниш и Византия“ в Сърбия.

Коментари

Новини Варна