IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
17:45 | 22 юли 2016
Обновен: 20:09 | 6 март 2024

Творци от страната и чужбина пристигат за Международния панаир на занаятите и изкуствата

Проявата ще бъде закрита на 21 август с кулинарна изложба

По материала работи: Слав Велев
МЕЖДУНАРОДНИЯТ ПАНАИР НА ЗАНАЯТИТЕ И ИЗКУСТВАТА по традиция ще е от 1 до 21 август в Морската градина, до сцена „Раковина“. Снимка ПЛАЕМЕН ГУТИНОВ

Творци от страната и чужбина и тази година ще пристигнат във Варна за Международния панаир на занаятите и изкуствата. 20-ото издание на традиционната проява започва на 1 август. Както „Черно море“ вече писа откриването ще е с концерт на Деси Добрева и ансамбъл „Варна“ от 20 часа с на сцена „Раковина“ в Морската градина. 


Талантливи майстори от страната ще покажат характерни занаяти, съхранили българската история и традиция.  В продължение на двадесет дни варненци и гостите на града ще могат да се насладят на таланта на автори, които работят в областта на дърворезбата, иконописта, художествения текстил, керамиката, кожената пластика, рисуваното стъкло и коприна, майстори на чанове, носии, уникални кукли. Занаятчиите ще покажат уменията си на живо пред посетителите на панаира. 


Тази година в проявата ще се включат и каменоделци от Италия. Проектът "Красотата на камъка: Италия-България" се реализира под патронажа на г-жа Луиджина Педди - Директор на Италиански културен институт - София. Гостите от Апенините пристигат със съдействието на италианския консул във Варна Антонио Таркуинио, който миналата година участва в панаира със свои произведения от метал и стъкло. 


В специално изградената галерия „Къщата на майсторите“ ще бъдат изложени картините на утвърдени художници от девет държави- България, Франция, Румъния, САЩ, Корея, Русия, Германия, Словения, Италия. 


На 3 август 2016 г. в Арт салона на Радио "Варна" ще бъде открита изложбата на номинираните в конкурса за млади автори в направленията „Живопис и графика” и „Скулптура”. 


На 8 август 2016 г. ще бъдат обявени победителите в Конкурса за произведения на изкуството "Уникати". Председател на журито по традиция е художник - носител на Награда "Варна".


На 10 август ще бъде поредното издание на проекта "Слънца рисуват слънца". Основната цел на инициативата е да се съберат на едно място деца от варненски детски градини, деца с увреждания и деца лишени от родителска грижа и да се сближат, като порисуват заедно.


Една от кулминационните прояви в програмата на панаира е Международният пленер на изящните изкуства. На 12 август 2016 г. от 19:30 ч. в Арт-салона на Радио "Варна" ще бъде открита благотворителната изложба на участниците в пленера.
На 16 август 2016 г. в Храм "Св. Архангел Михаил" ще се проведе кръгла маса на тема "Църковните изкуства- съхранение и развитие". Проявата цели да осигури диалог между всички страни, от които зависи благоустрояването на православните храмове - представители на богословски факултети, църковни настоятелства, реставратори, иконописци, дърворезбари и др.


На 19 август 2016 г. ще бъде обявен победителя в Конкурс "Сувенири". В специално изградената на панаира Сувенирна палата по традиция се разполагат сувенирите, с които майстори от цялата страна участват в надпреварата. Посетителите на панаира пряко участват в номинирането на победителите, а варненските журналисти на специална пресконференция на 19 август ще изберат победителя.


20-ият Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика" ще бъде закрит на 21 август 2016 г. с официална церемония, на която ще бъдат връчени наградите на победителите в конкурсите. По време на закриването ще се проведе кулинарна изложба, на която ще бъде представен талантът на майсторите готвачи, сладкари, ситничари. Отбраните ястия ще бъдат придружени и от вина от родни производители. 

Коментари

Новини Варна