IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
16:44 | 26 юли 2016
Обновен: 21:33 | 24 април 2024

Природни кадри от 4 континента изложиха на входа на Морската градина

Снимките са на фотожурналиста Марко Урсо

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

22 фотографии, които показват забележителните аспекти на дивата природа от 4 континента, са експонирани на входа на Морската градина в района на Слънчевия часовник. Изложбата може да бъде разгледана до 5 август. Снимките са дело на фотожурналиста Марко Урсо. Специфично за творческия подход на автора е особеното внимание към изражението на животните и търсенето на аналогията между техните взаимоотношения и човешките. Снимки, статии и материали на Марко Урсо са публикувани в книги, посветени на природата и пътешествията, в списания и гидове по целия свят. Само през последните две години той е награден в повече от 120 международни фото конкурси. Негови снимки са показвани във Вашингтон, Сан Франциско, Лондон, Кьолн, Сингапур, Санкт Петербург, Москва.


Марко Урсо е заснел спор за лъвица между мъжки лъвове в Кения. От уникалния кадър може да се долови силата на тези животни, които влагат всички сили в борбата. „Очи в очи“ е озаглавил фотографът снимка на леопард. Тя е правена в Южна Африка. „Младият леопард бе скрит в гъсталака. Когато видя нашето превозно средство, се отдалечи. Аз се оказах в една линия с неговия поглед и в този момент той ме погледна. Въпрос на секунда“, разказва Марко Урсо. 


Фотографът е заснел отново в Кения и близостта между малките гепардчета и майка им. Запомнящ се миг е уловил Марко Урсо и при разходка рано сутрин покрай кенийското езеро Накуру.

 


 

„Атмосферата беше магическа: лека мъгла, светлина, малките фламинго са строени. Един хипопотам бавно се появява на сцената. Композирам и заснемам“ – спомня си фотожурналистът.

 

Танцуващи в дъжда птици колибри и червеноока жаба е заснел той в Коста Рика, полярна мечка в Арктика, майка и малкото й мече в Канада. Поведението на снежните маймуни е запечатал в снимките си от японския парк Джигокудани. Като „малък цикъл от живота“ определя авторът кадъра  си от Курилското езеро на руския полуостров Камчатка. „Тази снимка разказва история. Езерото, активният вулкан, стоящ като страж отзад. Сьомгата, която се скупчва в потока, мечките, които я ловят, чайките, които чакат за храна, оставена от мечките“ – споделя Марко Урсо. „Отивам за риба“ е озаглавена забавна снимка на малко мече, което държи счупена през средата пръчка. Кафяви мечки, които ловят сьомга е заснел Урсо в Камчатка, а къдроглави пеликани, които се борят за риба, е уловил обективът му в гръцкото езеро Керкини. 



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна