IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
19:08 | 22 август 2016
Обновен: 23:25 | 6 май 2024

Откриха Фестивала на динята 2016 във Варна (СНИМКИ)

Програмата на фестивала включва Изработка на фенери от диня и още...

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Вторият фестивал на динята се откри във Варна. Началото бе дадено точно в 18:00ч. на поляната до Блъскащите Колички в Детски кът-Варна, Морска градина. Първата диня разряза известният словашки фотограф и продуцент Павел Вишновски. Следващите три дни ще бъдат изядени, издълбани, разрязани и смачкани над 5 тона български дини. Всичко каквото остане от динената фиеста ще бъде дадено на Зоокът Варна и неговите обитатели, съобщиха организаторите. Всеки ден от 18:00ч. в Детски кът-Варна Морска градина , варненци и техните гости ще могат да се наслаждават на събития свързани с един от най-любимите летни плодове. Всички събития са абсолютно свободни.

Програмата на фестивала включва още Изработка на фенери от диня. Желаещите ще имат на разположение диня, която ще трябва да издълбаят и да направят фенер. Допускат се деца над 5-годишна възраст, също и семейства отборно /дете, мама, татко, баба, дядо, др./.В рамките на 45 мин. участниците трябва да направят своя фенер и да го представят. Всеки участник ще получи снимка на страницата на Детски кът - Варна. Участникът събрал най-много лайкове на снимката си до 23 ти август 18:00ч. ще получи голямата награда на фестивал на динята. Допускат се и участници, които са направили предварително фенерите си и ги представят на публиката. онкурсът ще се проведе в Детски кът-Варна /поляната между Влакът Дракон и Блъскащите колички/.

Официалното закриване ще се състои на 24 август от 18 часа отново в Детски кът-Варна в Морската градина, където ще бъдат наградени победителите в конкурса за Най-добър фенер от диня.

 

Ще се състоят няколко игри с диня:

Игра 1 - Изяждане най-бързо на резен диня

 

Игра 2 - Плюене на семки от диня по цел

 

Игра 3 - Търкаляне на диня по неравен терен

 

Игра 4 - Хвърляне на диня по цел

Амбицията на организаторите е да превърнат Фестивал на динята в още една от емблемите на град Варна. Фестивалът няма аналог в България, а догодина се надяват да се включат и международни участници, когато град Варна е Младежка столица на Европа 2017.

снимки: Пламен Гутинов

Още по темата: Диня – за добра памет и красива кожа

 

 

 

Коментари

Новини Варна