IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
10:34 | 20 октомври 2016
Обновен: 21:56 | 24 април 2024

„Мустанг“ излиза на екран във ФКЦ от утре

Филмът бе отличен със „Златната Афродита” на последното издание на МФФ „Любовта е лудост”

По материала работи: Пламен Янков
„Мустанг“ излиза на екран във ФКЦ от утре

От 21 октомври носителят на Голямата награда „Златна Афродита” от Международния филмов фестивал „Любовта е лудост” 2016 - „Мустанг” (Турция, Германия, Франция и Катар) е в афиша на Фестивален и конгресен център.

 

Филмът е носител на повече от 40 престижни международни филмови награди: бе номиниран за чуждоезичен „Оскар“ 2015, от фестивала в Кан получи наградата на „Европа Синемас“, има 5 награди „Сезар“ и 4 „Люмиер“ – включително за най-добър филм, голямата награда от Валядолид, Сараево, Одеса и Сахалин, награда на публиката от Стокхолм, Севиля, Глазгоу и Чикаго, Европейска награда LUX за откритие на годината.

 

„Мустанг” е драматична история за правото на избор как и с кого да живееш. Невинната игра в първия ден на лятната ваканция на пет сестри с техни съученици момчета на плажа води до ограничаване на тяхната свобода - на момичетата е забранено да напускат дома си, да ползват телефони и дори да гледат навън, на прозорците са заковани капаци. И за наказание всяка от тях трябва да се омъжи – браковете са уредени от бабата и вуйчото. Но на възрастните и през ум не им минава, че момичетата все пак могат да променят предварителния им план...

 

Играта и на петте млади актриси в много нежно разказаната и разтърсваща история е изключителна.  Това изтъкна журито на „Любовта е лудост” като причина да присъди наградата за най-добра женска роля на фестивала не на една от тях, а на целия им актьорския ансамбъл. Впрочем, за Гюнеш Сенсой, Дога Догушлу, Тугба Сунгьороглу, Елит Исджан и Илайда Акдоган това не е единствената такава награда – квинтетът им е отличен за най-добро актьорско постижение и на фестивалите в Сараево, Сахалин и Индия, както и с „Люмиер“ за изгряваща звезда.

 

Четете още Филмът "Мустанг" спечели голямата награда на "Любовта е лудост"

 

Коментари

Новини Варна