IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
15:42 | 6 декември 2016
Обновен: 14:00 | 14 май 2024

Снимки на парни локомотиви подредиха в изложба

Фотографите Благовеста Филипова и Пламен Андреев пътуват по следите на машините вече три години

По материала работи: Слав Велев
Снимки на парни локомотиви подредиха в изложба

Снимки на парни локомотиви подредиха в изложбата „В контакт с миналото“. Експозицията може да се види в социалната чайна в центъра на града. Средствата, които бъдат събрани от продажбата на фотографии, ще бъдат дарени за деца и младежи в неравностойно положение, обяви в студиото на сутрешния блок на ТВ „Черно море“ „Утро в нашия град“ Благовеста Филипова – един от двамата автори, които си партнират в проекта. „Всичко започна случайно. Един приятел ми се обади, че на гарата във Варна има парен локомотив. Направих му няколко снимки и се учудих, когато видях какво се е получило – беше по-различно от всичко онова, което съм снимала до момента. Хрумна ми, че идеята може да се разработи и да стане нещо по-мащабно. Потърсих си съмишленик, с който да тръгнем по следите на парните локомотиви в България. Колегата от София Пламен Андреев веднага откликна, защото и той е луда глава като мен. И така вече три години обикаляме в търсене на най-добрия кадър“ – разказа Благовеста Филипова. 

 


Преследването започва от Софийското депо. „Там ни посрещна един изключителен човек - Ангел Алексиев. Когато извадих да му покажа снимката, която направих на варненската гара и от която дойде идеята за проекта, той каза „Ами аз съм машинист на този локомотив, на снимката съм аз!“. Това беше знак, че няма нищо случайно. Другото щастливо съвпадение беше, че седмица преди ние да отидем, в софийското депо беше пристигнал за реставрация парен локомотив, един от най-големите на Балканския полуостров, на който огняр е бил Никола Вапцаров. Разбира се не пропуснахме да отразим със снимки как машината се преобразява в процеса на работа и как след една година тя застана на железопътните релси“ – сподели още Благовеста Филипова. 

 


Много от фотографиите показват машинисти и огняри, които са отдадени на професията си.  

 

Пътуването си по следите на парните локомотиви Благовеста Филипова определя като връщане назад във времето. Тя не скри, че преследването на машините е било и опасно. „Гледахме да снимаме докато влакът минава, а това се случва доста бързо, затова единият снимаше от една гледна точка, другият от друга. Пламен много искаше да направи кадър на който жп линията е в перспектива, а влакът идва насреща, а това можеше да направи само ако легне на линията – буквално! В друг случай снимахме машината когато влизаше в тунел и тръгнахме да излизаме от тунела след нея. Добре, че с нас имаше друг машинист, който в един момент ни предупреди, че поради някаква причина влакът се връща и ние трябва или да застанем в нишата или да бягаме бързо назад. Беше видял сигнализация, която щеше да е непонятна за нас. Беше доста опасно и изключително вълнуващо!“ – обобщи Благовеста Филипова. 

 


Полина Петрова, Иван Барбов

 

Целия разговор с Благовеста Филипова в студиото на сутрешния блок на телевизия "Черно море" "Утро в нашия град", чуйте тук:

"Щрихи от утрото" (6.12.2016) - За връзката между човека и машината
 

Коментари

Новини Варна