IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
14:46 | 12 януари 2017
Обновен: 08:38 | 26 март 2024

Десислава Цолова: Защо да остана във Варна?

Конкурс на Медийна група "Черно море"

По материала работи: Юлиян Атанасов
Десислава Цолова: Защо да остана във Варна?

Съвсем естествено е всеки да обича родината си. България е малка държава с пленителна природа и величествена история. На тази скромна територия са съчетани спокойното плискане на морските вълни, величието на Балкана и аромата на българската роза.  На брега на Черно море, в североизточното българско крайбрежие се намира перлата на морските градове- Варна. Започнала историята си още в 4 хилядолетие преди новата ера, Варна съчетава богато минало и модерно настояще.

 

Изграден през VІ век преди новата ера, Одесос  (по-късно Варна) е един от първите римски градове на територията на Балканския полуостров. Поради доброто си местоположение, градът е център на римската търговия и култура. По-късно Одесос минава под руслото на Византия, а със стъпването на Аспаруховите българи е едно от първите териториални разширения на Дунавска България.  Днес Варна е считана за  морската столица на България и не без основание. Варненското пристанище е най-голямото в България, като годишно оттук преминават стотици кораби. Обновявана и реновирана, Варна е привлекателен дом на много млади хора, сред които известни актьори, певци и художници. Но, стига с общата история на града ни. В следващите редове ще се потопим в дълбините на Варна през моите очи.

 

Родена съм във Варна и вече 17 години живея тук. Тук е семейството ми, тук са приятелите и роднините ми. Тук е и любимият ми градски отбор- Черно море. Не мога да си представя живота по друг начин! Варна е мястото, което ме вдъхновява и окрилява с надежда за бъдещето! С отличното си училищно и университетско образование, градът е спирка на много студенти и младежи. Поддържането на културен живот пък спомага за развитието на местното население. Всяка година тук се провеждат множество фестивали и концерти, които привличат хиляди туристи. Добрата инфраструктура и ежедневното поддържане на реда за сигурност дава спокойствие и уют на всички варненци. За мен Варна е не просто град. Варна е мястото, на което не мога да се чувствам несигурна. Варна е онзи просторен дом, който ти дава поле за изява и духовно развитие. Морският бряг и морската вода като че ли са се просмукали в порите на кожата ми и не ме пускат да си тръгна.

 

Нашият град предлага редица възможности за работа,обучение и забавление. Средният стандарт на варненци е висок за България, което помага за доброто развитие и спокойния живот на населението. Варна разполага с над 60 училища, сред които едни от най-добрите езикови гимназии в страната. Варненските ученици имат възможността да се запознаят с чужденстранни връстници, по различни европейскипрограми. Във Варна е и втората най-добра природоматематическа гимназия в страната, която подготвя бъдещи лекари, стоматолози и фармацевти. Варненският медицински университет е най-добрият в България и е на челните места в медецинските университети в Европа. Мога още страници да изрброявам добрите училища и учители във Варна. Не е това темата, обаче. Аз смятам, че животът във Варна е едно от най-хубавите неща, които могат да се случат на всеки средностатистически човек. Разбира се, винаги има битови и дребни несгоди, но не мисля, че трябва да се спираме върху тях. Варна е един страхотен град. Спокойствието, което лъха от морския бриз през ранната есен, е несрвнимо. Глъчката през лятото, заснежения пясък през зимата са условия за един страхотен живот. Множеството възможности за работа, за отдих и за отмора са причината аз да искам да остана във Варна. Това е мястото, на което аз поех първата си глътка въздух, и ще е мястото, на което ще поема и последната си..... И нека завърша с една мисъл на Ърнест Хемингуей:

„Всичко, което е далече от морето, е провинция”

 

Десислава Данаилова Цолова

Трета Природоматематическа гимназия „Акад. Методий Попов”

11 клас, 17 години

 

Четете още: Миглена Танчева: Защо да остана във Варна?

Станислава Иванова: Защо да остана тук? Нямам развитие тук!

Иванна Иванова: Защо да остана във Варна?

 

Коментари

Новини Варна