IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
16:39 | 30 януари 2017
Обновен: 23:24 | 19 април 2024

Юбилейна изложба на Васил Василев реди Градската художествена галерия

Ще бъде експонирана и дипломната работа на художника

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Юбилейна изложба на Васил Василев ще бъде открита в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ на 17 февруари. Експозицията включва 20 нови платна на художника, рисувани в периода от 2015 г. до настоящия момент и не показвани пред публика. Ще бъдат показани и някои от старите му творби, собственост на галерии или частни колекционери от Варна. Ценителите на изкуството на художника ще могат да видят и дипломната му работа, която се съхранява в ГХГ „Борис Георгиев“. Изложбата може да се разгледа до 3 март.

 

На 9 февруари Васил Василев навършва 60 години. Той работи основно в сферата на живописта, но сред творбите му има и графики и скулптури. Роден е в омурташкото село Змейно. Завършил е специалност „Живопис“ във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. През 2015 г. става носител на награда „Варна“ за налагането на високи художествени стойности в съвременната българска живопис.

 

„Истинският художник рисува по цял ден... Ако рисува от време на време, не е никакъв художник“ – каза Васил Василев в интервю за вестник „Черно море“, след като получи престижното отличие. „Понякога има  моменти, в които разсъждаваш над това, което си направил до момента – гледаш рисунката критично, анализираш... Още по-взискателен ставам към себе си, колкото повече информация получавам – вече знаем по целия свят как рисуват хората. Знам и „дядовците“ как са рисували, опирам се на най-великите образци в изобразителното изкуство, уча се от тях. Стъпвайки на всички тези познания и когато знам какво искам да внуша с картините си, вървя напред. Търся себе си, хората, времето, пространството и Бог в творчеството си...“ – допълни той.

 

„Моят преподавател, големият художник Янаки Манасиев ме научи, че една работа трябва да се остави незавършена. Много творби съм ги подписвал и след това съм ги развалял и съм ги започвал отново“ – споделя още Васко. „Манасиев казваше – ти си селянин човек, виждал си цветове, ще стане живописец от теб, гражданите ги остави да правят графика“ – казва той с усмивка.

 

„Имам нужда от тишина, докато творя“, разкрива още художникът.

 

„Тишината е нещо невероятно, в нея се съдържат толкова много неща. Въпреки че ателието ми е на едно от най-многолюдните кръстовища във Варна, аз се научих да изключвам за всички шумове около мен“, казва той.

 

Васко споделя, че не знае да има други художници в рода му. „Баща ми, Бог да го прости, казваше, че той ме е научил да рисувам стълба и от там е тръгнало всичко. Дядо ми ме наричаше „Цапачев“, защото по цял ден нещо си рисувах. От малък ми казваха, че рисувам много хубаво. В рода ми има един човек, който се е занимавал професионално с изкуство, но не с изобразително. Грандиозният български актьор Митко Буйнозов е мой чичо“ – разказва той.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

ТВОРБИ НА ВАСИЛ ВАСИЛЕВ, които ще бъдат експонирани в юбилейната му изложба в Градската художествена галерия. 

 

Четете още Васил Василев: Истинският художник рисува по цял ден

Коментари

Новини Варна