IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
16:39 | 2 февруари 2017
Обновен: 22:30 | 24 април 2024

Петелът вдъхнови няколко поколения творци

Експозицията е в галерия Графит

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Темата за петела вдъхнови няколко поколения творци за съвместен проект. Изложбата беше открита навръх Петльовден – 2 февруари  в галерия „Графит“ и може да се разгледа до 12 февруари.

 

 

„Тук интериорът е много подходящ, за да се постави акцент върху творбата. Харесвам тази зала, защото тук мисълта на твореца много ясно личи“ – коментира дизайнерът Димитър Трайчев – Сталкер, който е инициатор на проекта.

 



 


В експозицията са включени повече от 30 творби на над 20 автора. Интересно е, че изложбата освен че обединява произведения на творци от 25 до 81 години, е и разнородна като стилистика. Сред авторите освен художници има графични дизайнери, архитекти, та дори поп-изпълнител и психолог. 

 

 


„На една съвместна българо-румънска изложба в Констанца се запознах с работата на архитект Ангелина Делкова. Аз също имам плакат, вдъхновен от петела, който направих по повод 100 години българско кино. Спомних си и за фоторепортажите на Росен Донев от Ченге посветени на обредността около Петльовден. Досетих се и за циклите с петли на Кина Петрова, които аз много харесвам. Това е една 81-годишна художничка, която е специален гост с творчеството си в нашата изложба“ – разказа за медийна група Черно море Димитър Трайчев.

 


 

Идеята е моя, но тя беше подкрепена и допълнена от всички, които се включиха в проекта, отбеляза той. – „Ангелина Делкова се досети за творбата с петлето на Милко Божков. И тогава си спомних, че аз тази работа я притежавам и тя е част от колекцията на галерия „Осем“. Логично тя също стана част от нашата експозиция“ – каза още  Димитър Трайчев.



 


Основното послание, което отправяме към публиката е, че този наглед мъжки празник отново е свързан с жената, с майката. Известен в народната традиция като Петльовден, за християните това е Сретение Господне.  На днешния ден Христос навършва 40 дни и това е част от цикъла празници, посветени на Богородица“ – отбеляза Сталкер. 

 


Специална литературна творба посветена на петела  е написала психоложката Нина Вахаб. Тя може да се прочете върху картината й, изложена в галерия „Графит“. 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:

Платна на световноизвестни балкански художници излагат в галерия „Графит“

Коментари

Новини Варна