IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Култура
12:36 | 25 февруари 2017
Обновен: 10:20 | 21 април 2024

"Тя" и "Това е само краят на света" с триумф на тазгодишните награди "Сезар"

Вижте кои са останалите

По материала работи: Юлиян Атанасов
"Тя" и "Това е само краят на света" с триумф на тазгодишните награди "Сезар"

Френският трилър "Тя" триумфира на тазгодишните награди "Сезар", като грабна отличията в категорията "Най-добър филм" и "Най-добра актриса" за Изабел Юпер. Юпер, която е на 63 години се бори и за "Оскар" тази неделя. Лентата, чийто комплексен сюжет се завърта около темите за насилието, сексът и любовта е режисирана от холандския творец Пол Верховен.

 

В борбата за "Най-добър режисьор" обаче, той не успя да се пребори и 27-годишният му опонент Ксавие Долан грабна приза с драмата "Това е само краят на света". Филмът донесе победа и на Гаспар Юлиел, който взе статуетката за "Най-добър актьор" за брилянтната си игра на умиращ от рак драматург, който отива да види за последен път семейството си и да им съобщи, че животът му е към края си. Драмата спечели и за най-добър монтаж. Темата за приятелството между момичетата от две различни имигрантски семейства в среда на глад, нищета и насилие пък донесе два френски "Оскар"-а и на "Божествените" - за "Най-добра второстепенна роля" (Дебора Локумена) и за "Най-добър режисьорски дебют" (мароканката Худа Бенямина).

 

Ксавие Долан грабна приза за режисура с драмата "Това е само краят на света" . Церемонията се отличи и с особено висок и ясен политически тон срещу крайнодесните управници. Началото бе поставено от американския актьор Джордж Клуни, който получи почетния "Сезар" и използва благодарствената си реч не само да изтъкне красотата на френското кино и да благодари на съпругата си Амал, но и да отправи отявлена критика към американския президент Доналд Тръмп. Той подчерта необходимостта да надмогнем омразата и ограниченията на свободите, продиктувани от управлението на американския държавен глава. "Не можем да защитим свободата по света, изоставяйки у дома", подчерта той.

 

Британският режисьор Кен Лоуч също не избегна да изкритикува правителството си при получаването на своя "Сезар" за "Най-добър чеждустранен филм". Той обвини Консервативната партия във Великобритания в "целенасочена бруталност" спрямо бедните в страната и призова французите да не гласуват за крайнодесния кандидат-президент Марин Льо Пен. Младият режисьор Франсоа Руфин пък осъди безмилостно френските политици за това, че толерират експлоатацията на работниците в сферата на производството.

 

 

БГНЕС

 

Четете още: Мишел Родригес става боен ангел

За пътя на майките към небето, за болката и храма в сърцето

 

Коментари

Новини Варна