IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:28 | 7 март 2017
Обновен: 00:24 | 6 май 2024

53 ученици се включиха в конкурса „Българските архитектурни паметници в макети”

Тазгодишната тема на традиционната проява е „Вятърни мелници и воденици“

По материала работи: Пламен Янков
ТВОРБИТЕ, КОИТО УЧАСТВАХА В КОНКУРСА „Вятърни мелници и воденици“ могат да бъдат разгледани във фоайето на Фестивалния и конгресен център във Варна до 10 март. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

53 ученици от цялата страна се включиха в шестото издание на конкурса „Българските архитектурни паметници в макети”. Проявата е национална и е включена в календара за изяви по интереси на МОН. Конкурсът се организира от Общинския детски комплекс и е под патронажа на кмета на Варна. 

 

Темата тази година беше „Вятърни мелници и воденици“. Победителите в конкурса бяха обявени навръх националния празник 3 март в зала „Европа“ на ФКЦ. Специалната награда на кмета на град Варна беше връчена на петокласничката от НУИ „Добри Христов“ Виктория Маринова,  а Специалната награда на Националния дворец на децата отиде при седмокласничката от  ОУ „Г. С. Раковски” в с. Болярци Наталия Христозова. Макетите бяха оценявани от жури с председател инж. Севдана Таушанова – строителен инженер, и членове: арх. Деница Русева и Юлия Кавръкова – историк, старши учител. Лауреатите в конкурса получиха дипломи и предметни награди.

 

„Целта на проявата е да се засили интересът на учениците към историята на България и към архитектурните паметници, създадени преди и след Освобождението. Конкурсът дава възможност да се направи преглед на уменията на децата, усвоени, както в клас, така и в различни извънучилищни дейности“ – казват организаторите.

 

Макетите, с които децата се включиха в конкурса са изработени от хартия и природни материали. Използвани са също строителни елементи, кибритени клечки.

 

Черно море 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Коментари

Новини Варна