IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Култура
16:40 | 17 март 2017
Обновен: 09:52 | 14 април 2024

Европейският музикален фестивал 2017 – артистичното пролетно събитие на Варна

Пъстрата музикална палитра на фестивалните вечери ще включва творби, създадени в различни епохи

По материала работи: Пламен Янков
Европейският музикален фестивал 2017 – артистичното пролетно събитие на Варна

За 14-а поредна година артистичната пролет на Варна започва с Европейския музикален фестивал. От 31 март до 30 април на сцените на Фестивалния и конгресен център, Варненската опера и Градската художествена галерия пред варненската публика ще излязат именити артисти и млади дарования, събрани в една мозайка от върхови постижения на европейската музикална сцена. Пъстрата музикална палитра на фестивалните вечери ще включва творби, създадени в различни епохи - от Барока до аржентинското танго, а и до новата музика на наши съвременници, на която фестивалът премиерно дава път.

 

Европейският музикален фестивал Варна се организира от Фондация Елит - ЛИК и се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд Култура на Община Варна.

 

Официалното откриване на фестивала е на 31 март с концерт на Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна и Таланти от Кралската музикална академия – Лондон, продължение на традиционния фестивален модул „Имена от бъдещето“. На сцената на Варненската опера ще се качат двама млади артисти, студенти в Кралската музикална академия – Лондон, които привличат вниманието както на публиката, така и на специалистите - пианистът Галин Ганчев и цигуларката Китби Лий от Корея. На диригентския пулт ще бъде Мартин Георгиев - още един прекрасен музикант, преминал през школата на Кралската академия. Артистичните кариери и на тримата са във своя висок старт, това са имена, за които тепърва критиката ще говори. В програмата са знакови творби на романтизма от Шуберт, Лист, Чайковски и Мусоргски. 
 

На 11 април, в навечерието на Великден, в Градската художествената галерия варненската публика ще се срещне с един забележителен музикален проект, който обичайно се изпълнява във въздигащата духа атмосфера на старинни църкви - „Бах на свещи“. „Соловият рецитал Бах на свещи е изискано откровение на утвърдения цигулар Димитър Буров – анонсира концерта директорът на фестивала Мария Кондова. – В него Буров ще сподели с публиката своите творчески търсения и личен интерпретационен почерк в изпълнението на Баховите сонати и партити за соло цигулка BVW 1001-1006 – ненадминат връх в бароковата музика за солов инструмент със своя ефектен стил, полифонична и хармонична сложност, мелодична красота и техническо предизвикателство.“
 

На 19 април в Градската художествената галерия „Борис Георгиев“ е авторският концерт на Мартин Георгиев, български творец, който макар и млад, от години работи с изключително високи европейски критерии и получава солидно признание в чужбина. Авторският концерт на композитора ще предложи интригуваща програма и изпълнителско майсторство от висока класа. В своеобразен център на вечерта обещава да се превърне премиерното за България изпълнение на създадения през 2016 Концерт за контрабасов кларинет и струнни "Търсейки душата". Тази силно емоционална творба е вдъхновена от гласа на великия български бас Борис Христов и е посветена на жертвите на тероризма. Варненската публика ще има възможността за първи път в България да се докосне до рядко звучащия, но изключително красив и дълбок тембър на контрабасовия кларинет чрез изпълнението на уважавания британски кларинетист Скот Лайгейт. В програмата на концерта са включени и една световна премиера, и още две произведения на талантливия композитор и диригент. В интернационалния екип на концерта са и високо ценената в Европа перкусионистка Татяна Колева, маримба, и струнен квартет „Фрош“ с участието на Маргарита Калчева, контрабас. 
 

На 21 април във Варненската опера забележителният музикален тандем Веско Ешкенази - цигулка, и Людмил Ангелов - пиано, ще отбележи 20-годишнината от началото на своето уникално партньорство, като концертът във Варна е част от национално турне. Двамата виртуози, които продължават да разнасят музикалната слава на България по света, са подготвили проект, който няма да остави в залата нито един равнодушен зрител, защото ще звучи музика с аржентинска кръв. „Танго“ е името на проекта, който двамата творци ще представят. Концертът ще отведе публиката в магическия свят на майсторите на музиката на страстния танц Астор Пиацола и Карлос Гардел.
 

На 30 април в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център ще очакваме незабравим финал на тазгодишния Европейски музикален фестивал с оркестъра „Виртуозите на „Ла Скала“. Този гастрол продължава традицията на Европейския музикален фестивал да представя всяка година по един от великите оркестри на Европа. Елитният камерен състав на един от най-престижните оперни театри в света е подготвил за варненци програма от произведения на емблематични за италианската музикална култура композитори като Джоакино Росини, Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Николо Паганини и съвременния Нино Рота. Солист ще бъде талантливата цигуларка Лаура Мардзадори – най-младият концертмайстор в историята на Миланската „Ла Скала“. Само на 25 години тя е избрана единодушно на тази престижна позиция от жури начело със световноизвестния диригент Даниел Баренбойм. Концертът във Варна е под патронажа на Италианския културен институт София. 

Коментари

Новини Варна