IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
10:49 | 21 март 2017
Обновен: 08:06 | 24 април 2024

Изложба с главата надолу редят във Варна

Откриването е в 19 часа в Contemporary Space

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изложба с главата надолу редят във Варна

Изложбата Reverse на Самуил Стоянов ще провокира днес варненската публика с нестандартната фото-видео инсталация. Обектите са обърнати надолу, а авторът показва серия от големи цветни фотографски портрети на свои приятели и видеофилм, представящ гледната точка от задното стъкло на движещ се трамвай. На пръв поглед тези обекти едва ли предлагат нещо ново и необичайно. След по-внимателно вглеждане виждаме, че има нещо необичайно в лицата на хората по стените, те са променени, деформирани, в буквалния смисъл са обърнати надолу с главата. Така са и заснети от художника докато висят на гимнастически лост.

 

В последствие снимките, в които умишлено са избегнати издайнически падащите надолу коси, са експонирани обратно - "нагоре с главата", така че технологията на заснемане да не е ясно доловима. Резултатите са странно деформирани лица, а зад статичността на телата прозира едва сдържана динамика, напрежение и експресивност. Във видеото трамваят не се движи напред, както ние се е сторило първоначално, а в обратна на движението посока. Изведнъж спокойният летен ден се превръща в нещо необичайно и нередно, дори в нещо опасно. Изложбата се открива от 19 часа в Contemporary Space и може да бъде видяна до 17 април.

Четете още: "Красавицата и звярът" постави рекорд за мартенска премиера

 

Коментари

Новини Варна