IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Култура
09:30 | 15 май 2017
Обновен: 17:07 | 14 май 2024

Асен Блатечки: И в България могат да се правят филми от този жанр

„Бензин“ е неговият филмов дебют като режисьор

По материала работи: Пламен Янков
Асен Блатечки: И в България могат да се правят филми от този жанр

Асен Блатечки е един от емблематичните български актьори от последните 20 години, а в последно време е и режисьор на много театрални постановки, сред които „Смях в залата“, „Побъркани от любов“, „За мишките и хората“, „Вик за любов“, „Когато котката я няма“. Филмът „Бензин“ е неговият филмов дебют като режисьор. Преди премиерата във Варна Блатечки разкри пред impressio.dir.bg някои от тайните във филма.

 

- Вярвахте ли някога, че ще режисирате холивудски звезди? При това в първия си филм като режисьор?..

- Честно да си кажа, това не съм си мислел никога, че ще ми се случи. Мислех си, че ще работя като актьор в холивудски филми, но чак, че ще режисирам холивудски актьори - това не съм си го и представял даже.


- Имате опит като режисьор в театъра, но в киното това е първият ви опит, и много амбициозен, както личи по всичко... Някои медии вече сравняват "Бензин" с култовия "Бързи и яростни".

- Със сигурност не сме потрошили коли за 1 милион. Във филма сме снимали коли, които са на стойност и повече от 1 милион, но сме потрошили коли за 50-60 хиляди лева, предполагам... Що се отнася до сравнението, което правят с "Бързи и яростни", то много ме ласкае, защото "Бързи и яростни" е еталон в жанра. А на въпроса защо сравняват "Бензин" с този филм, сигурно заради това, че и в "Бензин" има бързи коли, красиви жени, много съспенс - филмът си е "откровен екшън". Аз смятам, че този род филми са най-гледаното кино по света и се надявам с "Бензин" да привлечем младата зрителска аудитория - тази, която някакси взе да губи интерес към родното филмово производство. Гарантирам, че нашата история е много по-интригуваща и емоционална от сюжета на "Бързи и яростни", но няма как да не призная, че технически не сме на неговото ниво.


- Е, в крайна сметка нещата винаги опират и до "икономиката на джоба"...

- Това е основното, естествено, но има и други фактори. Достойнството на нашия филм е, че ние правим всичко 100 процента наистина. Всичките ни каскади са истински. Където съм казвал това по света, на хора от филмовата индустрия, те страшно много се впечатляват от този факт.


- По време на снимачния период сте преминали през доста перипетии. Има ли нещо, което смятате за лична жертва? 

- Нищо, през което съм преминал, не смятам за жертва. Аз съм в тази професия, защото много я обичам, и смятам, че съм благословен - да си "играя" и да ми плащат за това. Надявам се до края на живота си да си остана едно дете, на което му плащат, за да си играе. А да сте виждали дете, уморено от игра?!  Аз не съм виждал.


- Принуден ли бяхте да направите някакъв компромис по време на снимачния период?

- Предполагам, че съм направил някакъв компромис... Може би това, че да речем, от началото на снимките досега мина повече време, отколкото си представях, че ще ми е необходимо, но това пък се оказа един много полезен "компромис". Завършвам филма си с първоначалния екип, но с някои подобрения, произтичащи от "узряването" на някои идеи и похвати, които са се родили във времето.


- Работите с диалог на два езика - нещо, което досега не е правено в българското кино...

- Не е правено, да. Вижте, в България няма как скъп филм да си върне парите. Направо казано, надявам се този филм да се продаде в чужбина и го снимаме така, за да е готов за външния пазар. Искам да докажа, че в България може да се правят филми, които да печелят пари. Ходих на много фестивали и семинари, на които проучих как стоят нещата. Всички експерти, с които разговарях, ми казаха едно и също - че за да се продаде, филмът трябва да е сниман на английски.


- Досегашната практика беше да се снима филмът на български и после да се дублира на английски...

- Да, и затова винаги на екрана се получаваше разминаване, което беше дразнещо. Ето това искахме да избегнем и мисля, че се получи добре. Сега, дори и да се наложи повторно озвучаване от чуждестранни актьори, поне ще има правилен липсинг, който да покриват. Смятам, че скоро в България всички ще почнат да снимат на два езика.


- Е, ще покорим ли Холивуд с вашия филм?

- Съмнявам се, че ще го покорим, но смятам, че "Бензин" може да покаже, че и в България могат да се правят филми от този жанр. Освен това се надявам, че българските актьори във филма имат шанса да бъдат забелязани и да получат предложения за нови крачки напред в киното. Показвал съм на продуценти в Лос Анджелис кадри от филма и всички много се впечатляват от видяното.


- Как се спряхте на чуждестранните актьори, които играят в "Бензин"? 

- Аз винаги много съм харесвал и Майкъл Медсън, и Съли Ерна. А най-любопитното е, че Майкъл Медсън има "ужасяваща" прилика с баща ми. Наистина "ужасяваща"! Така че изборът му беше "очеваден" и той играе във филма ролята на мой баща. Радвам се, че се съгласи да участва.


Съли Ерна пък ми е любимият хеви метъл изпълнител, въобще музикант, артист, и аз бях готов дори да не участва, поне да имам негова музика във филма. А той пък взе, че се нави да се снима. Дойде от Щатите дотук, без да вземе една стотинка хонорар!


- Това е невероятен жест. Как го заслужихте?

- Ами, обадих му се по телефона, говорихме един час, аз му разказах каква е цялата история, казах му, че снимаме много готин филм, но нямаме пари, и че ако иска да дойде да снима един епизод, аз ще бъда много щастлив, но той няма да вземе една стотинка...И той каза: "Добре, идвам!"

 

Четете още „Бензин“ - бързи коли, ефектни каскади и уникални екшън сцени

Коментари

Новини Варна