IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Култура
12:57 | 20 юни 2017
Обновен: 15:23 | 24 април 2024

С Празник на музиката идва лятното слънцестоене във Варна

Традиция, дошла от Франция - 2 основни и 9 спомагателни сцени, безплатен вход

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Да се счупи стереотипа хората да получават един тип музика на точно определено място – това е целта на станалия популярен в цял свят Празник на музиката  - това каза Ерик Перотел, аташе по сътрудничество във Френски институт-България. Варна и София са двата български града, които на 21 юни тази година ще честват тази традиция, която се е зародила във Франция. Инициативата е на Франкофонски център в морската столица със съдействието на Община Варна. Създадена е от френския бивш министър на културата Жак Ланг през 1982 г. Денят на лятното слънцестоене е избран заради благодатното време и най-кратката нощ, в която хората могат да се срещнат навън, да послушат музика на много открити сцени, да бъдат изненадани със стилове, които не са свикнали да слушат на необичайни места – класика на открито, рок  - на оперна сцена  и пр. Не се съмнявам, че този празник ще бъде възприет и от много други градове в България – каза още Ерик Перотел.

 

Утре във Франция всички селища –  градове и села ще празнуват. В много части на света вече го възприеха като ден на музиката. Така, както инициативите за една нощ на музеите и галериите вече бяха прегърнати в почти цял свят. Тази година на 21 юни ще има около 150 000 събития, свързани с този празник. Варна се включва с две основни и 9 съпътстващи сцени. На сцена „Раковина“ програмата ще бъде от 16.00 до 22.00. ч., където ще се изявят 7 групи, а на входа на Морската градина – 11 изпълнители ще се погрижат за настроението на зрителите от 18.00 до 22.00 часа. Целта не е популяризирането на френски език, макар че традицията се заражда в земята на Краля слънце. По-скоро идеята е до повече хора да достигне музиката като начин на изразяване, независимо от нивото на професионализъм на изпълнителите и стиловото разнообразие. Хубаво е когато хората между различните страни си обменят добри практики и когато нещо хубаво се зароди в една нация, то да бъде пренесено на други места по света – допълни Ерик Перотел.

 

Във Варна ще бъдат представени различни музикални стилове - класически фолклор, chill out, acid jazz, рок, акордеон, поп, джаз, beat box, етно музика, хорови изпълнения, hip hop.  Едно проучване на културните практики на французите осъществено през 1982г. показва, че всеки втори френски гражданин от 5 милионното население на страната свири на музикален инструмент. Тези резултати подтикват тогавашния министър на културата Жак Ланг към осъществяването на една идея- да изкара музикантите в градското пространство. Така, за няколко седмици той решава да организира първия Празник на музиката, на 21 юни 1982г., деня на лятното слънцестоене, който се е чествал традиционно според различните народни обичаи. Слоганът « Faites de la musique, Fête de la musique » (Правете музика, Празник на музиката) се е превърнал в ключ към събитието. Това мобилизиране на професионални музиканти и любители, както и новото внимание отделено на всички музикални стилове се превръщат, благодарение на успешното народно и преди всичко спонтанно събитие, в културна политика отдаваща значение на любителските практики, на рока, на джаза, на шансона и народната музика редом с така наречените сериозни или научни музики. През 1985 г. Празникът на музиката започва да се чества извън границите на Франция по повод на Европейската година на музиката. За по-малко от 15 години празникът започва да се чества в повече от 100 държави на 5 континента, основно по инициатива на френската културна мрежа в чужбина.

 

Празникът на музиката е голямо безплатно обществено събитие, отворено за всякакви участия на професионални музиканти или любители, които желаят да се изявят пред най-любопитната и непринудена публика всяка година. Смесва всички музикални стилове и е насочен към всякакви публики с цел да популяризира музикалната практика и да запознае малки и големи от всички социални класи с различните музикални изразни средства. Един повод за свободен музикален диалог, в който музикантите са поканени да участват доброволно. Откритите пространства са приоритетното място за изявите: улици, площади, градини, дворове. Празникът на музиката е една възможност за среща и обмен между централната част на града и периферията. Днес този празник е най-значимото музикално събитие в световен мащаб.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още: Непознатата история: Манастирът летовище „Св. Константин“ – ІІІ част

Коментари

Новини Варна