IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
13:44 | 27 юни 2017
Обновен: 16:07 | 24 април 2024

Изложба – живопис в три части реди галерия „Ларго“

Картини се съчетават композиция под мотото „Малка лятна музика по Ларгото“

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изложба – живопис в три части реди галерия „Ларго“

Началото на лятото идва в Арт Галерия Ларго с много картини, музика и лежерно настроение. От 22 юни до 2 август в галерията ще тестват нова формула за представяне на художници – сборна изложба живопис „три в едно“. В рамките на една изложба, наречена „Малка лятна музика по Ларгото“, ще бъдат представени в три поредни двуседмични периода трима автори - Валери Ценов от Пловдив, Цанко Цанков от Варна и Галина Чунтова от София.

 

Изложбата е наречена „Малка лятна музика“, защото двете изкуства – музиката и живописта, са дълбоко и неразривно свързани, споделя галеристката Нели Вълчева. Много често в историята на световното изкуство музиката е била вдъхновение за създаването на визуална творба или пък творчеството на някой художник е провокирало най-нежните струни в сърцето на композитор или музикант. По време на всяка от трите части на изложбата ще бъде представен художника и този стил музика, която пасва на картините му.

 

Така първата част от трилогията - изложбата на Валери Ценов,е  наречена “Шансон“, защото чувствените френски шансони хармонират на творбите на пловдивчанина, опоетизирали женската красота, пълни със символика и с богата, нежна и изискана цветова палитра. В картините на Валери има амазонки, чародейки, феи, изкусителки. Първата част от изложбата със специалното участие на картините на Валери Ценов може да се разгледа от 22 юни до 5 юли.

 

„Джаз“ е озаглавена втората част от изложбата, в която ще се представи Цанко Цанков. Неговите творби ще са озвучени с изпълненията на прочути джазмени. Джазът е свободен, бунтарски, провокативен. Такива са и творбите на Цанко. Втората част от изложбата със специалното участие на картините на Цанко Цанков можете да се види от 6 до 19 юли.

 

В третата, финална част на изложбата в галерия „Ларго“ ще звучи „Рагтайм“ на софийската художничка Галина Чунтова. Рагтайма се заражда в южните американски щати, но започва да мигрира на север, следвайки голямата миграция на тъмнокожото население към големите и богати северни градове. Затова тази музика е символ на движението, на себедоказването (чрез прочутите надсвирвания между музиканти), тя е заредена с много енергия и жизнерадост, точно както картините на Галина. Авторката представя серия от шест творби, изпълнени с рядко вижданата по галериите техника „сериграфия“, чийто главни „герои“ са летните дрехи. Третата част от изложбата със специалното участие на картините на Галина Чунтова може да се види от 20 юли до 2 август.

 

Вернисажите са от 14 до 18 часа.

Коментари

Новини Варна