IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Култура
14:34 | 4 юли 2017
Обновен: 14:17 | 27 март 2024

Повече от 30 деца измайсториха шапки уникати в първото ателие Сръчко за 2017-а

Инициативата на РБ „Пенчо Славейков“ празнува 5-годишен юбилей

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Повече от 30 деца на възраст от 6 до 10 години се събраха за първото ателие „Сръчко“ за 2017-а. През тази година инициативата на РБ „Пенчо Славейков“ празнува 5-годишен юбилей. Първата тема беше „Ателието на шапкаря“. 

 

Децата приеха с много ентусиазъм предизвикателството.  „Толкова много обичаме да рисуваме и да правим различни фигурки от хартия, които да лепим и оцветяваме, че когато разбрахме от нашата учителка, че ще има такова ателие в библиотеката, веднага решихме да дойдем. Ние сме приятелки и затова заедно ще работим по нашите шапки. Заедно ще измислим и декорацията, която ще е с цветя и животни. Трудничко е да се правят шапки, но все пак е интересно“, коментираха пред медийна група „Черно море“ Магдалена и Ина.

 

„Ще направя шапката от книгата за Хари Потър. Това е една говореща шапка и изобщо не ми е ясно как ще се получи, но много се надявам да стане. Обичам да рисувам и затова реших да дойда на това ателие. Майка ми искаше да ме запише за някакви занимания през лятото и аз избрах това. Шапки, камъчета, много интересно звучи. Не съм мислила дали да доведа приятели тук, защото те са извън Варна за ваканцията, но тук ще срещна много нови. Ще разкажа на братовчед ми колко е интересно това ателие в библиотеката и може следващия път да дойде с мен“ – каза 10-годишната Гергана.

 

Антони на 9 и половина също не скри, че е затруднен от задачата да направи шапка, но му е много интересно. „Веднага реших шапката да е червена. В началото не знаех с какво да я украся обаче, но като започнах да я правя идеята бързо дойде. Трудничко се правят шапки, така че се радвам, че се получи.  За първи път съм тук, но ми хареса“, обобщи той. 


За да направят своите шапки уникати децата използваха цветна хартия и лепило. 

 

По шаблон те изрязаха основата на шапката и след това разчитаха изцяло на фантазията си, за да направят декорацията.

 

Те имаха свободата да избират и цветовете, които да съчетават. Със своите авторски шапки те ще дефилират на пъстрия карнавал, с който по традиция завършва инициативата „Ваканция в библиотеката“. Тази година той ще е на 28 юни, пред отдел „Изкуство“. 

 


„Ателиетата Сръчко се посрещнаха с голям интерес още когато стартирахме преди 5 години. Възрастта на участниците е различна. Идвали са и 3-4 годишни деца, никого не връщаме, щом му е интересно и има желание да твори“, заяви Росица Тодорова – завеждащ отдел „Изкуство“ в РБ „Пенчо Славейков“.

 

„Всяко дете носи изкуството в себе си. Тук не искаме от тях да са художници. Не са необходими някакви предварителни умения. Важното е да имат желание да изявят себе си, да развият това, което им е заложено“, допълни тя. 

 


Темите винаги са различни и съобразени с възрастта на децата. „Никога не ги повтаряме, за да може и на редовните ни участници да им е интересно. Има деца, които буквално пораснаха пред очите ни и са заедно с нас от самото начало на инициативата вече 5 години. Но има и много нови. Това е много хубаво, защото виждаме, че на децата им харесват нашите ателиета, интересно им е“, коментира Росица Тодорова. 

 


 

В ателиетата „Сръчко“ винаги се работи само с естествени материали – хартия, мидички, камъчета, бобови зрънца… „Искаме децата да се откъснат от компютрите, да развият творческото си мислене и въображението си. Да бъдат заедно с други деца, които също имат желание да творят и да се забавляват. И понеже ателието се провежда в библиотеката, целта ни е да насърчим и четенето. Когато идват при нас те винаги си вземат и книжки. Дори и тук, в отдел Изкуство, въпреки че литературата е по специфична, винаги си харесват по нещо. Имаме дори книжка за малките сръчковци, както е озаглавено и ателието ни“, разкри Росица Тодорова. 

 


Интересни са и другите теми, които организаторите са избрали за тазгодишните издания на работилничките в отдел „Изкуство“. Те се провеждат всеки вторник на месец юли, а началният час е 10:30. „Следващия вторник, на 11 юли, ще правим отпечатъци от плодове и зеленчуци. Всеки ще може да сътвори собствена картина, картичка или опаковка за подарък. На 18 юли ще изрисуваме камъчета и те ще оживеят под детските ръце, благодарение на тяхното въображение. Децата ще решат за какво да ги използват – дали да ги подарят на приятели или да украсят своята стая или градинка.

 

Последното ни ателие за това лято е насочено към тези, които обичат да четат, а и към тези, които не са много сигурни дали обичат. Сигурни сме, че всички ще се ентусиазират да грабнат книжката, защото ще изработим красиви и забавни книгоразделители, с които да си отбелязват до къде са стигнали с четенето. Ще е много весело – калинки, птички и други животинки да надничат от страничките“ – разказа Росица Тодорова. 

 


Освен творческите ателиета, които са всеки вторник в отдел „Изкуство“, занимания през ваканцията се организират и в детския и средношколски отдел – всеки четвъртък. Всяка сряда, отново в отдел Изкуство, е съвместната инициатива на РБ Пенчо Славейков и центърът за кариерно ориентиране, озаглавена „Професия Мечтател“.

 

 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Коментари

Новини Варна