IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
11:59 | 26 юли 2017
Обновен: 16:00 | 24 април 2024

Мащабен концерт с 80 музиканти и с фойерверки днес в Летния театър с вход свободен

Филхармония „Пионер“ и Представителният духов оркестър на ВМС ще сътворят една празнична нощ във Варна днес

По материала работи: Слав Велев
varna

В Летния театър на Варна днес ще се състои най-зрелищният концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ 2017. Младежкият оркестър Филхармония „Пионер“  към Националния дворец на децата – София, ще поднесе на варненци и гостите на града празнична програма от творби на П. И.  Чайковски, Г. Холст, Е. Григ, Г. Винтър, Ал. Райчев, В. Стоянов и Л. Денев - син. Диригент е Любомир Денев-син, солист е Андрей Петков - валдхорна. Концертът е с участието на Представителния духов оркестър на Военноморските сили на Република България с диригент Мирослав Трифонов. Събитието се осъществява със съдействието на Българската музикална асоциация.

 

В програмата ще чуем световната премиера на Фестивална увертюра (посветена на Джон Уилямс) от Любомир Денев – син, популярната Сюита №1 "Пер Гинт" от Едвард Григ, Фрагменти от балета "Хайдушка песен" от Александър Райчев, Фарандола от "Арлезианката", сюита №2 от Жорж Бизе, световна премиера на Ръченица (посветена на Петко Стайнов) от Ценко Минкин. Солистът Андрей Петков ще интерпретира произведението на Гилберт Винтер „Hunter's Moon“- за соло валдхорна и оркестър, оркестрация  на Николай Ризов. Финалът ще е впечатляващ с изпълнението на тържествената „Увертюра 1812” от Пьотр Илич Чайковски. Увертюрата е написана в чест на победата на Русия в Отечествената война през 1812 г. с идеята да бъде изпълнявана на открито или в големи зали с многоброен оркестър. Тя вълнува публиката с бляскави музикални ефекти, а финалът с армейски салюти прави концертните вечери незабравими за присъстващите.

 

Специален подарък за варненци и гостите на морския град в годината, когато Варна е Европейска младежка столица, концертът на 26.07. в Летния театър е с вход свободен.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна