IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Култура
17:05 | 15 октомври 2017
Обновен: 08:10 | 25 април 2024

ГХГ подготвя ежегодната изложба на варненските художници, посветена на св. Лука

Светецът е техен покровител

По материала работи: Юлиян Атанасов
ГХГ подготвя ежегодната изложба на варненските художници, посветена  на св. Лука

Градската художествена галерия - Варна и Сдружение на варненските художници канят варненци на откриване на ежегодната представителна изложба на варненските автори, посветена на светеца – покровител на художниците свети Лука.Експозицията ще бъде открита на 18 октомври (сряда) от 18:00 часа на първи етаж, в източното крило на Градската галерия и може да бъде разгледана до 5 ноември. Осъществява се с финансовата подкрепа на Община Варна. За първи път тази година ще бъдат връчени награди за най-добро представяне в годишната изложба:

 

I-ва награда – 700 лв.

II-ва награда – 600 лв.

III-та награда – 500 лв.

Поощрителна награда – 200 лв.

 

В настоящата експозиция са представени автори от различни поколения – утвърдени творци, които презентират варненската художествена традиция в национални и международни форуми; разпознаваеми автори от младото поколение, които активно участват в културния живот на града; млади автори, които все още нямат дебюти със свои самостоятелни изложби. Ще бъдат експонирани творби с широки концептуални и тематични търсения, съвременни и традиционни изразни средства, художествени техники, жанрове и сюжети. Християнската традиция счита Св. апостол и евангелист Лука за първия иконописец изографисал две икони – на Пресвета Богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин поставя началото на църковната иконопис, която отстоява изкуството като духовна и естетическа същност.

 

Четете още: Живопис на Димитър Манолов показва галерия „Арт Маркони“

Коментари

Новини Варна