IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Култура
15:02 | 10 ноември 2017
Обновен: 15:50 | 24 април 2024

Средновековно оръжие излагат в музея Владислав Варненчик

Гостуващата експозиция от РИМ-Добрич може да се разгледа до 7 декември

По материала работи: Слав Велев
Снимка Йордан Колев

Изложбата „Средновековно оръжие от похода на крал Владислав III Ягело“ беше открита в парк музея на бойната дружба във Варна във връзка с 573-тата годишнина от битката на народите. 

 

Експонатите са собственост на РИМ – Добрич. Посетителите имат възможност да видят типични за XV век оръжия като гросмесери (дълги ножове), боздугани, меч и изключително рядката за нашите земи алебарда, отбеляза директорът на Парк музея на бойната дружба "Владислав Варненчик" Марин Костов.

 


 

Експонатите са конкретно свързани с похода на крал Владислав от 1444 г. "Предположението е, че всички те са разпръснати след битката при Варна, в момента, в който оцелелите войски бягат. Алебардата, която е един от най-интересните и рядко срещани експонати, е намерена до село Прилеп, Добричко, боздуганът - край Новаково, Варненска област. Имаме и един специфичен меч - двуостър с дъговиден предпазител и с пирамидален накрайник, който е намерен в района на Карлуково. Като тип оръжие е от този период, така че, предполагаме че войни от армията са оцелели са достигнали и до този район. Средновековните оръжия са събирани като колекция от служители на музея в продължение на 20-ина години. При нас са реставрирани и това, което гражданите и гостите на Варна могат да видят в Парк музея на бойната дружба е една витрина от експозицията в историческия музей в Добрич" - сподели пред екип на медийна група "Черно море" Десислава Христова, уредник в исторически музей - Добрич, отдел Археология.


Гостуващата изложба може да бъде разгледана до 7 декември. 
 


Полина Петрова
Снимки Йордан Колев

 

Четете още:

Отбелязаха 573-тата годишнина от битката при Варна (СНИМКИ)

 

Коментари

Новини Варна