Отбелязаха 573-тата годишнина от битката при Варна (СНИМКИ)
Венци и цветя бяха поднесени пред мавзолея на Владислав Варненчик и паметника на Янош Хуняди
Публикувана: 10 Nov 2017 | 14:08
Снимка Пламен Гутинов

573-ата годишнина от битката при Варна беше отбелязана с тържествен ритуал в двора на Парк-музея на бойната дружба „Владислав Варненчик“. Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред мавзолея на полския крал Владислав ІІІ Ягело и паметника на Янош Хуняди.

 

Своята почит към загиналите в битката на народите отдадоха представители на областна управа, община Варна, общинския съвет, районни кметове, граждани. Благодарността си за споделената културна идентичност изказа в поздравителен адрес полският посланик Кшищоф Краевски. Той беше поднесен от директора на полския институт у нас Ярослав Годун. Заупокойна молитва отслужиха свещеници от Варненската и Великопреславска Света Митрополия.

 

По традиция церемонията приключи с тържествен марш на представителния караул на ВМС.

 

"Битката при Варна е важна, защото е първият случай, в който средновековна Европа се обединява, за да спре една инвазия, която заплашва целостта и суверенитета й. Обединяват се християни от различна националност, за да съхранят европейската цивилизация, а това е определящо и актуално и в наши дни" - отбеляза директорът на Парк музея на бойната дружба Марин Костов. 

 


Тази година на територията на музея ще бъде организирана възстановка на средновековен военен лагер. Тя е част от проявите във връзка с годишнината от битката при Варна. Инициативата е на сдружението за исторически възстановки Чигот. "Ще има демонстрация на фехтовка и стрелба с лък. Нашите посетители ще се потопят в епохата на Владислав Варнечик" - допълни Марин Костов. Демонстрациите ще започнат в 14 часа утре. 

 

 

 

 

 

 

 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Четете още:

Средновековно оръжие излагат в музея Владислав Варненчик


 

Коментари ( 0 )