IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Култура
14:30 | 15 декември 2017
Обновен: 18:52 | 25 април 2024

Военноморският музей представя най-новите си експонати в изложба

Сред тях са сабята на ген. Константин Кирков – началник на флота по време на Първата световна война, негови снимки и документи

По материала работи: Пламен Янков
Военноморският музей представя най-новите си експонати в изложба

Над 120 експоната, свързани с личности и исторически събития, произведения на изкуството, представя изложбата „Многото пътеки към морската история 2017” във Военноморския музей във Варна. Експозицията е уникална, с това, че в нея са включени постъпленията във фонда на музея през изминалата година. Сред тях са сабята на ген. Константин Кирков – началник на флота по време на Първата световна война, негови снимки и документи, каза пред телевизия „Черно море“ Мариана Кръстева, директор на Военноморски музей – Варна.

 

 

„Една добра колекция са оръжията, които дойдоха от Българската армия. Това е един от начините за попълване на фонда с образци, характерни и за флота, и за армията ни оръжия от края на XX век. Тук е униформата на контраадмирал Румен Попов, който е от българските подводничари от 50-те и 60-те години. Той е и началник на Военноморското училище.“ - допълни тя.

 

 

В изложбата намират място и картини, представящи моменти от участието на флота в Първата световна война. Те са един цикъл от произведения, създадени специално по повод стогодишнината от завършека на войната. Според техния автор, художникът Христо Ботев, нашите музеи трябва да имат още повече нагледни материали, особено от живописта, защото така обикновеният зрител може непосредствено да се запознае със събитията. Пред телевизия "Черно море" той сподели какво го е вдъхновило да рисува на тази тема.

 

 

“Нещата обикновено тръгват от малкото. Прочитате някаква история, свързана с флота и въображението само започва да работи. Интересът нараства със всяка следваща история и така се оформя цяла серия от картини.“ - отбеляза художникът.

 

 

В изложбата са представени и различни филателни издания, картички, плакети, значки и сувенири, посветени на юбилеите във флота, както и оръжия и въоръжение от края на миналия век.

 

 

Експозицията може да бъде разгледана до 15 февруари 2018 г.

 

НИНА РУСКОВА

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна