IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Култура
11:39 | 16 януари 2018
Обновен: 16:05 | 24 април 2024

Привличаме и млада публика към класиката чрез европроект

Варна се включва, заедно с градове от 4 страни, в Festivallinks с ММФ „Варненско лято“

По материала работи: Слав Велев
Привличаме и млада публика към класиката чрез европроект

Да повиши интереса към класическата музика и да привлече по-широка публика е целта на европейски проект, в който се включва Варна. На съвместно заседание общинските съветници от комисията по култура и по европейски въпроси и международно сътрудничество гласуваха единодушно и дадоха пълномощията си на кмета Иван Портних да подпише документите за партньорство на морската столица в Festivallinks. В този фестивал ще си партнираме с градове и асоциации от Испания, Франция, Финландия и Холандия. Festivallinks обединява пет малки и средни фестивала. Чрез взаимно опознаване и прилагане на добри практики той има задачата, освен да даде още един тласък на класическата музика, и да помогне на участващите партньори.

 

Всеки партньор ще участва с един свой, доказал се във времето фестивал. Варна се включва във Festivallinks с Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Ако получи одобрението на Европейската комисия, проектът ще продължи 2 години. Очаква се дейностите да стартират след средата на 2018 г.

 

Проектът стъпва изцяло на приоритетите на програма „Творческа Европа 2014-2020“, насърчаваща културния обмен. Досега българска община не е печелила проект по тази програма. Общият бюджет на проекта ще бъде до 200 000  евро, от които около 35 000 евро са за Община Варна като партньор. Финансирането от страна на общината е в размер на общо 15 000 евро, като тези средства ще бъдат осигурени от бюджета на ММФ „Варненско лято“.

Ели Маринова

 

Четете още: Вина от Античността и Средновековието ще представят в Археологическия музей във Варна

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна