IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
17:01 | 15 март 2018
Обновен: 16:19 | 24 април 2024

Квартет „Tanguarda“ носи във Варна горещата страст на тангото

В центъра е една вдъхновяваща варненка – Мария Мартинова

По материала работи: Ставри Таргов
Квартет „Tanguarda“ носи във Варна горещата страст на тангото

Започва серия от силни пролетни концерти, сред които особено ярко блести гастролът на
квартет „Tanguarda” в рамките на Европейския музикален фестивал. Емоцията на аржентинското танго в звук и танц ще сгрее сърцата на варненската публика в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център на 10 април от 19 ч.

 

„Tanguarda” е международен проект, в центъра на който е една вдъхновяваща варненка – Мария Мартинова. Самата тя е музикант с международно признание и горещ почитател на тангото и се изявява и като професионален танцьор. След
Музикалната академия в София Мария завършва легендарния Julliard School, Ню Йорк, със стипендията „Владимир Хоровиц”.

 

Защитава магистратура в Ротердамската консерватория при Агилес дел Виня. Кариерата й преминава
през сцени като Концертгебау, Амстердам, St. Martin-in-the Fields, Барбикан
и Уигмор хол в Лондон, Wiener Recital Hall в Залцбург, Alice Tully Hall, Ню Йорк.

 

Темпераментът на Мария Мартинова обединява в един проект емблематични фигури на тангото като Марсело Нисинман – изпълнител на бандонеон, роден и изградил майсторството си в Буенос Айрес, композитор, последовател на своя ментор Астор Пиацола.

 

В квартета участват още цигуларят Сирил Гарак, утвърдил се като един от най-търсените танго цигулари и Винфрид  Холценкамп – признат като най-уважавания танго басист в Европа. Емоцията в концерта ще бъде изведена на много по-горещо ниво от танцьорите Селин Руис и Жереми Бребар - танцова двойка с множество концертни изяви в Европа и Америка.

 

Пред варненската публика „Tanguarda“ ще представят творби от Астор Пиацола, Марсело Нисинман, Агустин Барди и Освалдо Тарантино.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна