IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Култура
14:39 | 19 март 2018
Обновен: 01:49 | 25 април 2024

Живопис на Георги Йорданов представя галерия Le papillon

Темата на експозицията е „Морска музика“

По материала работи: Слав Велев
Живопис на Георги Йорданов представя галерия Le papillon

От 21-ви март до 11-ти април галерия Le Papillon представя последните живописни платна с изложба на варненския художник Георги Йорданов. Творбите му са характерно фигурални, със загадъчни образи и сюжети, само привидно напълно разбираеми - всички притежаващи силно естетическо въздействие върху зрителя. В експозицията са включени дванадесет запомнящите се платна, с герои като застинали мечтатели от кино кадри, обединени тематично от заглавието „Морска музика“. Дванадесет неразказани истории, като от филм на Фелини, подхранват въображението  с шума на вълни, разговори на чаша вино, с женски музи като сирени – всичките изпълнени със силен вътрешен заряд и чувственост в техниката на класическа маслена живопис. Идеите си художника изразява не само с идеализираните образи, съхраняващи носталгични идеали, пречупени през ретро призма, както и с объркващи съзнанието композиции, но и с добре овладени, мислени и търсени цветове и трептяща живопис. Подобно на шума на морето, който разпознаваме като доближим рапана до ушите си, така и темите на картините създават асоциация за хармония, като вълшебство от звуци на прекрасна музика.

 

Георги Йорданов е енигматичен и силно въздействащ на съзнанието художник в съвременната ни живопис, а любовта му към киното прозира в режисьорските му умения да разкрива повече за света на героите си. Той ги поставя често в алогични ситуации, фокусирайки камерата си върху очите им, хванал на стоп кадър застинал момент на вглъбяване, където откриваме дълбок живот, лирична романтика и нежност. Използвайки масата като символ на събирателство и обединение, разглежда вълненията на героите си в привидно откритите отношения на хората. Голите му женски тела са невинно откровени, безметежни, естествени и свежи, с една мека закръгленост, а малките детайли предизвикват въображението. Ценено от много български и чуждестранни колекционери, творчеството на Георги Йорданов е емблематично, своеобразно, близко по дух и естетика на английската наивистична школа, но със силен свой характерен почерк.

 

През годините българските художници – наивисти  са доказали силни традиции в художествено-пластично отношение в наивистичния стил, като с успех са представяли изложби в България и чужбина, отличавани са с награди, а творбите им са притежание на големи галерии в страната и множество частни колекции у нас и в чужбина. Изложбата на Георги Йорданов може да се види 21 март до 11 април. Откриването е на 21 март – сряда, от 18:00 ч.

 

Четете още: Изложба живопис на Ивайло Евстатиев реди галерия "Арт Маркони"

Коментари

Новини Варна